"Tajne mirisa i okusa sira" predavanje - radionica o ocjenjivanju sira (dr. sc. Nataša Mikulec)

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
četvrtak, 14 ožujka, 2024 - 19:30 do 21:30
Adresa: 
Kršnjavoga 1, hotel Westin
Zagreb
Hrvatska

Rotary klub Zagreb Gradec organizira predavanje - radionicu o ocjenjivanju sira pod nazivom "Tajne mirisa i okusa sira" u četvrtak, 14. ožujka 2024. u 19:30 sati u hotelu Westin. Predavanje/radionicu će održati dr. sc. Nataša Mikulec, izvanredna profesorica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kratko o događaju:

U svijetu je prepoznato više od tisuću različitih vrsta sira, a svaki od njih ističe se svojim karakterističnim senzornim svojstvima. Iako mnogi sirevi dijele slične komponente, njihove koncentracije i omjeri variraju. Tajne mirisa i okusa sira ne proizlaze samo iz određene kombinacije spojeva, već iz kompleksne interakcije različitih tvari koje nastaju tijekom procesa zrenja. Enzimi u siru, njega sira te gubitak vode tokom sazrijevanja igraju ključnu ulogu u formiranju arome sira. Okus, zajedno s mirisom, bojom i konzistencijom, predstavlja temeljnu senzornu karakteristiku sira, a za potrošače je ključna u ukupnom dojmu proizvoda.

Nakon kratkog predavanja svatko od prisutnih sudjelovat će u radionici ocjenjivanja sireva. Sirevi će se ocjenjivati prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. Sustavno bodovanje parametara uključuje vanjski izgled (2 boda), teksturu (2 boda), prerez (2 boda), boju (2 boda), miris (2 boda) i okus (10 bodova), s ukupnim maksimalnim brojem bodova od 20.

Kotizacija za sudjelovanje na radionici i večeri iznosi 20 eura po osobi. Prijatelje koji žele prisustvovati molimo da se najave našoj tajnici na e-mail: krsnik.s@gmail.com

Rok za najavu je 13. ožujka 2024. do 12 sati.