Rotary Fellowships

Rotarijanstvo se zasniva na druženju, a kroz različite vidove fellowshipa (udruženja, udruge, društva) upravo se potiče, razvija i jača druženje među Rotarijancima i Rotaraktorima širom zemaljske kugle i na taj način doprinosi širenju razumijevanja i mira u svijetu.

Fellowship su udruženja, grupe Rotarijanaca i Rotaraktora, koje predstavljaju oblik druženja članova sa zajedničkim interesom u rekreacijskim aktivnostima (sport, hobi) ili ih povezuje sklonost i interes po pitanju struke, zanimanja ili pojedinih programa.   

Sudjelovanje u radu pojedinog fellowshipa otvara velike mogućnosti u sklapanju i širenju prijateljstva, razumijevanja i mira u svijetu – organiziranjem susreta, turnira, natjecanja ili stručnih ekskurzija, sastaju se članovi iz raznih dijelova svijeta, razmjenjuju iskustva, upoznaju se s novim idejama služenja i dogovaraju suradnju na humanitarnim projektima.

Ciljevi

Glavni ciljevi Odbora za fellowship  su informiranje članstva hrvatskog distrikta o aktivnostima pojedinih fellowshipa i poticanje na povezivanje s prijateljima istih struka, zanimanja i  interesa, bilo u smislu profesionalnog i stručnog razvoja ili putem uključivanja u sportske odnosno  rekreacijske aktivnosti.

Članstvo u fellowshipu daje dodatnu privlačnost klupskim druženjima i općenito rotarijanskom prijateljstvu, stjecanju trajnih prijateljstava, poboljšava komunikaciju u klubu, ali i šire, u distriktu i u cijeloj Rotary organizaciji širom svijeta, pa daje članstvu u rotarijanskoj obitelji dodatnu atraktivnost.

Osim što pripadnicima nudi mogućnost da ostvare svoju strast za pojedinim rekreacijskim aktivnostima i druženjem s Rotarijancima istih sklonosti i razmišljanja, mnoga udruženja omogućuju članovima da iskoriste svoje hobije i vještine da pomažu i služe korisno drugima. Na primjer, udruženje rotarijanaca kanuista organizira čišćenje zagađenih rijeka, a članovi udruženja rotarijanaca međunarodnih korisnika računala održavaju edukacijske seminare za rotarijance i ostale članove njihove lokalne zajednice na kojima ih uče kako koristiti elektronske medije.

U Hrvatskoj od 2005.godine aktivno djeluje International Tennis Fellowship of Rotarians – ITFR

To je prvi, za sada jedini fellowship osnovan u Hrvatskoj. I danas je sjedište u Zagrebu, a u upravnom odboru su 4 predstavnika iz Hrvatske. Trenutno broji 1271 Rotarijanaca, njihovih supružnika  i  Rotaraktora iz 69 zemalja širom svijeta.

Teniski fellowship u Hrvatskoj broji 135 članova i već tradicionalno se svake godine održavaju teniski turniri u Zagrebu, Požegi, Bolu, Dubrovniku i Osijeku. Svaki turnir ima i socijalni karakter, a prihodi sakupljeni od turnira namjenjuju se za različite socijalne projekte kao što je stipendiranje mladih nadarenih učenika kojima je potrebna financijska pomoć, pomaganje lokalnoj zajednici, pomaganje pojedinim kategorijama osoba s posebnim potrebama i slične humanitarne svrhe.

Popis ostalih Rotary Fellowships je ovdje