Predavanje: Čisto podzemlje za čišću riječku vodu - saznaj kako pomoći

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
utorak, 25 travnja, 2023 - 18:00 do 20:00
Adresa: 
Korzo 16
Rijeka
Hrvatska

Inicijativa Čisto podzemlje u suradnji s Rotary klubom Rijeka Novi val organizira predavanje o utjecaju otpada u jamama i spiljama na život i zdravlje nas i naših budućih generacija. Predavanje će se održati 25. travnja s početkom u 18:00 sati u Gradskoj vijećnici. Posjetitelji će moći saznati sve informacije o radu Inicijative Čisto podzemlje, humanitarnoj akciji Art pazar te načinu na koji i sami mogu pomoći.

Volonteri iz Čistog podzemlja od 2015. godine čiste spilje i jame diljem čitave Hrvatske, a humanitarnom akcijom Art Pazar koju organizira Rotary klub Rijeka Novi val skupljaju se novčana sredstava za opremu volontera koji će čistiti jame u riječkom području, počevši s Prvotečajskom jamom u zaleđu Kastva.

O PREDAVANJU:

Edukativno predavanje o zaštiti krša održat će Eva Fućak, iskusna speleologinja i članica inicijative Čisto podzemlje.

Zagrebački speleološki savez (ZSS) od 2015. godine provodi nacionalni, volonterski projekt Čisto podzemlje s ciljem očuvanja krškog podzemlja i zaustavljanja daljnjeg uništavanja spilja i jama.

U podzemlju živi 40% naših endemskih životinja (preko 550 ih je po prvi puta otkriveno i znanstveno opisano) što Hrvatsku stavlja na sam vrh svjetske ljestvice po raznolikosti zaštićene špiljske faune. Živi svijet, kao i podzemni spremnici pitke vode, neposredno su i dugotrajno ugroženi nekontroliranim odlaganjem otpada. Voda u kršu procjeđuje se brzo i bez mogućnosti filtracije pa onečišćenje lako prodire do spremnika vode na većim dubinama.

"Kroz projekt Čisto podzemlje dosad smo prikupili podatke o čak 978 podzemnih, divljih deponija, a u posljednjih nekoliko godina uspjeli smo očistiti preko 80 takvih lokacija. Nažalost, praksa zagađivanja naših jama i dalje nije stvar daleke prošlosti, već su mnoge lokacije još uvijek aktivni deponiji otpada."

Pridruži nam se 25. travnja i saznaj kako možeš pomoći!