Uspješno završen seminar o Rotary Zakladi

Slika korisnika RotaryHR Administrator
RotaryHR Admini... 1 prosinca, 2019 - 15:47

Svake godine Distrikt 1913 u novembru organizira seminar o Rotary zakladi. Tako se i ovom prilikom u Karlovcu okupilo 58 članova iz mnogih klubova našeg Distrikta. Na seminaru nam se pridružio kao gost i GE Danilo Ljevanić iz Distrikta 2048. Aktualni guverner našeg Distrikta, Danijel Jozić je uzeo i aktivnu ulogu i održao predavanje o organizaciji i rezultatima našega distrikta u proteklom vremenu. Ovom prilikom nam se također pridružio i IPDG Darko Tipurić, (DG 2018-2019) u čijoj smo godini ostvarili izuzetne rezultate a posebno u doprinosu Rotary zakladi i učešću klubova u aaktivnostima Zaklade.

The Rotary Foundation (TRF) kao jedan od pravaca djelovanja ima i očuvanje pitke vode, a četiri rijeke koje se spajaju u Karlovcu su i dan danas toliko čiste da si iz njih voda može piti. Sam Aqvarijum je i podsjetnik da bez čiste vode u rijekama ne bi ni mogli imati toliku bioraznolikost u našim rijekama koje broje preko 150 vrsta riba od kojih je 50 endemskih vrsta. Hrvatska je zemlja sa najvećom bioraznolikošću riječnih vrsta  poslije Turske. Ravnateljica Aquatike, Margareta Markušić, nam je predstavila vrijedan objekt za širu regiju i pokazala put kako možemo djelovati na očuvanju staništa za mnoge vodene vrste. 

U kongresnoj dvorani koja je i sama u ambijentu akvarija smo čuli i nekoliko zanimljivih  predavanja.
Ivan Cerovac, filozof, mladi doktor znanosti iz Opatije, održao je predavanje "Ima li ljudski život cijenu - Pravednost u zdravstvu.  U  2 teze i nekoliko konkretnih primjera pokazao da na samom kraju i pravosuđe i medicina dođu do toga da postoji neka ekonomska granica kada se život ne spašava i kada samo spašavanje prelazi granicu isplativosti. Nikome nije ugodno čuti da će sutra baš i on završiti na nekom povjerenstvu koje će koristeći pravilnike donijeti odluku da je spašavanje preskupo. odnosno da ima neki drugi život koji je isplativije pokušati spasiti. 
Ivane Cerovac se također dotaknuo i etičke odgovornosti pojedinaca koji svojim neodgovornim ponašanjem smanjuju procijepljenost populacije i time dovode do povećane smrtnosti uslijed eventualne pojava epidemije. Kako je najveći projekt Rotary-a direktno zasnovan na cijepljenju protiv dječje paralize, i sami znamo koliki je bio i financijski i vremenski napor doći u poziciju da smo blizu iskorjenjivanja polia.

Fran Mikulićić, iz RC Zagreb Zrinjvac, nas je u svom nadahnutom stilu podsjetio koje vrijednosti predstavlja Rotary značka i koju težinu ima na našem reveru. 

Na kraju je naš IPDG Darko Tipurić podijelio priznanja klubovima za iznimne rezultate u doprinosu radu naše Rotary Zaklade.

 

Oznake: