RC Zagreb Gradec - predavanje veleposlanika Nevena Pelicarića: "Što je u stvari Vatikan, a što Sveta Stolica?"

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
četvrtak, 18 veljače, 2021 - 19:30 do 21:00
Adresa: 
Hotel Westin
Kršnjavoga 1
Zagreb
Hrvatska

Vatikan i Sveta Stolica pojmovi su koje većina u Hrvatskoj doživljava ne samo kao općepoznate već i kao intuitivno bliske, odnosno one o kojima je sve što treba već odavno poznato i prihvaćeno. Da postoji još pregršt zanimljivosti i specifičnosti u vezi ova dva subjekta međunarodnog prava koje nisu poznate općoj javnosti, naročito onih koji se odnose na njihov ustroj i međuodnos, a pogotovo na njihovu ulogu u svjetskoj diplomaciji, približiti će nam gosp. Neven Pelicarić, aktualni veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Veleposlanik Pelicarić jedan je od najeminentnijih hrvatskih karijernih diplomata čija karijera je praktično započela formiranjem suvremene hrvatske diplomacije i razvijala se usporedno s njom. Od početka 90ih prošlog stoljeća, u najkritičnijem vanjskopolitičkom razdoblju za Republiku Hrvatsku, gosp. Pelicarić proveo je više godina kao attachè/drugi tajnik u Misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nakon čega je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova obnašao dužnosti načelnika Odjela za politička pitanja EU, tajnika Kabineta MVPEI, bio je veleposlanik RH u Kraljevini Španjolskoj, savjetnik predsjednika Vlade RH za vanjsku i europsku politiku, a od 2015. godine je veleposlanik RH pri Svetoj Stolici i Suverenom malteškom redu. Za svoj diplomatski rad kao i za doprinos razvoju suradnje i prijateljskih odnosa Hrvatske sa drugim državama odlikovan je sa desetak odlikovanja Republike Hrvatske, Svete Stolice, Kraljevine Španjolske, Suverenog malteškog reda i Republike Crne Gore.

Predavanje veleposlanika Pelicarića prilika je ne samo da dobijemo dublji uvid u temu predavanja već i da od aktivnog sudionika međunarodne diplomatske scene iz prve ruke čujemo razmišljanja o ulozi diplomacije u suvremenom svijetu kojega u pogledu nekih vitalnih međunarodnih pitanja obilježava trend slabljenja kohezije i suglasja među državama. 

Predavanje će se održati u sklopu redovitog termina klupskog sastanka RC Zagreb Gradec, u četvrtak 18. veljače 2021. u 19.30. S obzirom na epidemiološku situaciju, sastanci i predavanja se održavaju putem internetske platforme Zoom. Pristupni podaci su:
https://us02web.zoom.us/j/88698787030?pwd=QzZGeHdsbFNINk9YT1lxOUFZVzEzQT09; Meeting ID: 886 9878 7030; Passcode: 589407.