RC Zagreb Gradec: Predavanje prof. dr. sc. Ivice Orlića "Fiziologija posta" *** termin pomaknut na 4. veljače ***

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
četvrtak, 4 veljače, 2021 - 19:30 do 21:30
Adresa: 
Kršnjavoga 1
Zagreb
Hrvatska

Zbog nenadane smrti našeg uglednog člana Egidija (Điđija) Ćepulića, predavanje je pomaknuto za tjedan dana. Ispričavamo se prijateljima koji su pokazali interes no vjerujemo da će imati razumijevanja i uključiti se u predavanje 4. veljače 2021.

“Iako sam po struci nuklearni fizičar, medicina, zdravlje i sam misterij života oduvijek me je zanimao. Stoga sam posljednjih desetak godina svoje znanstvene karijere krenuo u nekonvencionalne vode i počeo proučavati fiziologiju i procese koji se aktiviraju tijekom dugotrajnog posta.“

Ove uvodne riječi feljtona prof. dr. Ivice Orlića nedavno objavljenog u jednim domaćim dnevnim novinama najbolje ilustriraju neumorni znanstven i životni poriv koji je ovog renomiranog nuklearnog fizičara zainteresirao za istraživanja fiziologije posta ali i učinio trećim Hrvatom koji je oplovio svijet jedrilicom. Prof. dr. Orlić diplomirao je i doktorirao nuklearnu fiziku na Sveučilištu u Zagrebu, znanstvu karijeru započeo je na Institutu Ruđer Bošković, nakon čega je više od dva desetljeća radio na renomiranim svjetskim sveučilištima i institutima, u Amsterdamu, Singapuru i Sidneyu, a do nedavno je bio i redoviti profesor nuklearne fizike na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. U istraživanjima fiziologije posta prof. Orlić kao fizičar posebno je istraživao procese tijekom dugotrajnog posta u energetskom smislu.

Posljednjih godina svjedočimo rastućem interesu za post ili popularno „fasting“ koji kroz razne prilagodbe postaje sve prihvatljiviji izbor onih koji proaktivno promišljaju o zdravlju i vitalnosti. Predavanje prof. dr. Orlića biti će prilika da upoznamo ovoga vanserijskog znanstvenika i jedriličara kao i da o prednostima posta i procesa autofagije koji se njime potiče, čujemo iz prve ruke.

Predavanje će se održati u sklopu redovitog termina klupskog sastanka RC Zagreb Gradec, u četvrtak 4. veljače 2021. u 19.30. Pristupni podaci za Zoom sastanak su:
https://us02web.zoom.us/j/88698787030?pwd=QzZGeHdsbFNINk9YT1lxOUFZVzEzQT09; Meeting ID: 886 9878 7030; Passcode: 589407