Predavanje: Hrvatski inženjeri u izgradnji velikih offshore vjetroelektrana: tehnologija, iskustvo i izazov - Damir Jurasović, dipl.ing. el.

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
četvrtak, 4 svibnja, 2023 - 19:30 do 21:30
Adresa: 
Kršnjavoga 1, hotel Westin
Zagreb
Hrvatska

Rotary klub Zagreb Gradec organizira predavanje u četvrtak, 4. svibnja 2023. u 19:30 sati u hotelu Westin pod nazivom "Hrvatski inženjeri u izgradnji velikih offshore vjetroelektrana: tehnologija, iskustvo i izazov". Predavanje će održati Damir Jurasović, dipl.ing. el.

Prijatelje koji žele prisustvovati predavanju, zbog ograničenog broja mjesta, molimo da se najave našoj tajnici na e-mail: krsnik.s@gmail.com

Rok za najavu je 4. svibnja 2023. do 12 sati.

 

Sažetak predavanja:

S eksperimentalnim radom vjetroelektrana na moru se krenulo prije 30tak godina u Danskoj.

U svijetu se danas gradi 20 GW vjetroelektrana na moru godišnje s tendencijom rasta kako bi se dostigao cilj od ukupno 270 GW novih izvora do 2030. Vjetroelektrane na moru se danas grade većinom na Sjevernom moru/Baltiku, Kini, Tajvanu, Vijetnamu i SAD-u. U izgradnji nekih od najizazovnijih i trenutno najvećih takvih objekata u svijetu sudjelovali su i inženjeri i tvrtke iz Hrvatske. Kakva je to tehnologija, zašto je koristimo, što donosi danas i u budućnosti, zašto se u nju ulaže, koja su znanja i vještine inženjera iz Hrvatske bile potrebne kako bi se uključili u proces izgradnje ovakvih mega projekata, i da li bi je potencijalno mogli primijeniti i na našem Jadranu tema su ovog predavanja.

 

CV predavača:

Damir Jurasović dipl.ing. el. diplomirao je na FER-u u Zagrebu 2000. godine. Zaposlenik je, i jedan od suvlasnika u firmi Pro Integris d.o.o. od 2007. Profesionalni put mu je bio od održavanja računala i izrada specijalističkih aplikacija za poslovanje malih firmi, preko rada na održavanju sustava čeličane u Egiptu, do specijalista za automatiku i sustave upravljanja u energetici čime se bavi zadnjih 20 godina. Radio na poslovima dizajna, izrade aplikacije i sustava za upravljanje te puštanju u pogon trafostanica, elektrana i offshore vjetroelektrana u zemljama : Egipat, Alžir, Oman, Kazahstan, Rusija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Rumunjska, Italija, Austrija, Njemačka, Poljska, Ujedinjeno kraljevstvo, Danska, Belgija, Nizozemska.