Jesen u Baranji

Klub: 
Osijek

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
subota, 21 listopada, 2023 - 11:00 do 18:30
Adresa: 
Ulica Maršala Tita 101
31308 Suza
Hrvatska

Drage prijateljice i dragi prijatelji,

Pozivamo vas na tradicionalnu manifestaciju Jesen u Baranji u organizaciji Rotary Cluba Osijek koju ćemo održati u subotu, 21. listopada s početkom u 11 sati.

Moto ovogodišnjeg druženja je „Baranjski safari“ na kojem ćemo, nakon okupljanja u Piroš Čizmi u Suzi, krenuti na ugodnu šetnju bentom kroz poseban zoološki rezervat na rubu Parka Prirode Kopački rit. Tijekom šetnje ćemo imati priliku vidjeti brojne ljepote Baranje i podunavlja, uživati u netaknutoj prirodi i ako nas sreća posluži, susresti brojne autohtone životinjske vrste. Nepregledni trščaci, šume i bare Kopačkog rita te okolni pašnjaci pružaju idealne uvjete za život mnogim vrstama sisavaca: obični jelen (Cervus elaphus), obične srne (Capreolus capreolus), divlja svinja (Sus scrofa), divlja mačka (Felis silvestris), obični jazavac (Meles meles) i dr. samo su neki koji čine ovaj kraj spektakularnim.

Na putu ćemo prošetati i do poznate lovačke kuće Monjoroš iz 19. stoljeća koja se nalazi na ušću rukavca u Dunav – 6 kilometara od Zmajevca i dio je ekskluzivnog lovišta – jednog od najvažnijih u Europi.

Krajnja destinacija je vikendica na rukavcu Dunava, gdje će biti poslužen ručak s tradicionalnim baranjskim specijalitetima (gulaš od divljači, perkelt od svinjskih nogica, riba u tanjurači, baranjski deserti).

Za sve zainteresirane nakon ručka biti će organiziran izlet čamcima u trajanju 2 sata (cijena 15 eur po osobi) - prolazak ispod Mosta 51. divizije skroz kroz selo Batina, do rječice Karašice u koju ulazimo 500 m (Amazonas), spuštanje lagano Dunavom uz domaća pića, ulazak u dunavski rukavac (vožnja 2-3 km kroz floru i faunu rita). Broj čamaca i mjesta je ograničen pa molimo sve zainteresirane prijatelje da nam potvrde rezervaciju za vožnju najkasnije do 18. listopada. Za sudionike koji ne idu na vožnju pripremili smo razne zabavne aktivnosti poput pecanja i bacanja potkove.

Povratak u Suzu je planiran oko 18 sati, gdje će u sklopu restorana Piroš Čizma biti organizirana prodaja baranjskih delikatesa i vina domaćih proizvođača. Svi prijatelji koji žele produžiti boravak u Baranji mogu ostati na opcionalnoj večeri u restoranu i nakon toga nastaviti uživati u Baranji ili se odvesti do Osijeka i zabaviti se u novoobnovljenoj Tvrđi.

Donacijsku uplatu u iznosu 50 eura po osobi (ili više, sukladno mogućnosti) možete izvršiti na račun Rotary kluba Osijek (IBAN HR7524020061100948193) s naznakom „Donacija za Jesen u Baranji“. Vožnja čamcem je opcionalna i posebno se plaća (15 eura po osobi), kao i eventualna večera a la carte.

Zbog organizacije i ograničenog broja mjesta molimo vas da nam pokušate što ranije potvrditi dolazak, uz broj gostiju iz vaših klubova. Potvrdu dolaska nam možete poslati na mail uprava@rotary-osijek.hr. Za sve dodatne informacije slobodno se javite prijatelju Ivanu Turku na mob: 098/223336.

Veselimo se zajedničkom druženju i uživanju u čarima Baranje.

Srdačan pozdrav,

Krešimir Šimac