Fiziologija posta (Zašto je post koristan za naše zdravlje)

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
ponedjeljak, 7 rujna, 2020 - 19:00 do 20:00
Adresa: 
Online
Rijeka
Hrvatska

Link za online predavanje:

Join Microsoft Teams Meeting

Dokazano je da se tijekom posta povećava koncentracija adrenalina i hormona rasta što pozitivno utječe na naše raspoloženje i iscjeljivanje i smanjuje se koncentracija šećera, kolesterola, triglicerida i sličnih uzročnika mnogih modernih bolesti. Tijekom posta aktivira se i jedan jako značajan proces koji je do nedavno bio gotovo nepoznat a radi se o autofagiji - moćnom regenerativnom procesu.

Kroz post se aktiviraju mnoge fiziološke promjene, a jedna od ključnih je i autofagija, proces kojim se razgrađuju i recikliraju otpadni materijali unutar tijela. Zapravo je jako moćan alat koji tijelo koristi za samo iscjeljenje. U stanju dugotrajnog posta događaju se i druge fiziološke promjene koje utječu na podizanje imuniteta.

"I ako sam po struci nuklearni fizičar, medicina, zdravlje i sam misterij života oduvijek me je zanimao. Stoga sam posljednjih desetak godina svoje znanstvene karijere krenuo u nekonvencionalne vode i počeo proučavati fiziologiju i procese koji se aktiviraju tijekom dugotrajnog posta. Čini mi se da tu ima još uvijek nekih neobjašnjivih fenomena, missing link i to u energetskom smislu. Naime, izgleda da neki ljudi koji vrlo malo jedu mogu kroz duge periode odlično funkcionirati a da usput ne gube težinu i vitalnost."

Prof.dr.sc. Ivo Orlić