Digitalna pristupačnost - doprinos inkluzivnom društvu

Organizator:

Tip događaja:

Datum događaja: 
četvrtak, 9 veljače, 2023 - 20:00 do 21:00
Adresa: 
Poslovni centar Mani, Bani 75
Zagreb
Hrvatska

Svakodnevno koristimo brojne uređaje za pristup internetu, no ponekad se možemo naći u situaciji gdje nismo u stanju „konzumirati“ postojeće sadržaje i usluge. Ponekad je dovoljno da se nalazimo na previše osunčanom mjestu, pa zbog odbljeska ne vidimo sadržaj na ekranu, može nam se dogoditi da smo slomili ruku, pa se ne možemo koristiti mišem i tipkovnicom. Osim ovakvih prolaznih smetnji, dio građana suočen je s trajnim vidnim, slušnim, motoričkim ili kognitivnim poteškoćama, pa nailazi na brojne prepreke, ne samo u fizičkom već i u digitalnom svijetu. Digitalni sadržaji i usluge mogu se smatrati pristupačnima kada ih većina ljudi lako može opažati i razumjeti, bez obzira na spomenute poteškoće. Takva uključiva praksa, naziva se digitalna pristupačnost.

U ovome predavanju dr.sc. Tamara Horvat Klemen predstavit će koncept digitalne pristupačnosti, njenu važnost za različite kategorije osoba s invaliditetom i praktična rješenja za njeno ostvarivanje.

Tamara Horvat Klemen, doktorica informacijskih i komunikacijskih znanosti, po struci magistra politologije. Radi u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva. U svom radu bavi se pravom na pristup informacijama, proaktivnom objavom informacija, otvorenim podacima, osiguravanjem digitalne pristupačnosti za osobe s invaliditetom, e-demokracijom i ostalim poslovima vezanima uz razvoj digitalnog društva. U sklopu posla provodi brojne edukacije, online i uživo, a na već navedene teme. Uključena u provođenje EU projekata. Članica Vladinog Povjerenstva za osobe s invaliditetom, članica Savjeta inicijative Partnerstva za otvorenu vlast i zamjenica članice Vladinog Povjerenstva za mlade.
Članica Rotary E-kluba Hrvatska, uključena u rad klupskih odbora za PR i Rotaract/Interact, tajnica u budućoj upravi 2023/2024.
 
Predavanje također možete pratiti i online:
Rotary klub Velika Gorica is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: Digitalna pristupačnost - doprinos inkluzivnom društvu
Join Zoom Meeting
Meeting ID: 698 209 9627
Passcode: rotaryvg