Uloga Rotaryja u osnivanju Ujedinjenih naroda

Slika korisnika Dijana Najjar
Dijana Najjar 14 studenog, 2019 - 17:34

Rotary i Ujedinjeni narodi imaju zajedničku povijest rada u postizanju mira i rješavanju humanitarnih pitanja širom svijeta. Upravo je studeni mjesec u kojem se rotarijanci diljem svijeta prisjećaju uloge u osnivanju Ujedinjenih naroda.

Rotary klub New Yorku, kao i mnogi drugi Rotary klubovi, igrao je ključnu ulogu u izgradnji potpore tijekom godina formiranja Ujedinjenih naroda te u odabiru New Yorka za stalno sjedište Ujedinjenih naroda. Kao takav, više od 60 godina kasnije, među nevladinim organizacijama Rotary International zadržava najveći savjetodavni status pri Ujedinjenim narodima. U ovom svojstvu Rotary International i Ujedinjeni narodi izgradili su snažno i produktivno partnerstvo u postizanju Milenijskih razvojnih ciljeva 2000., uključujući globalno iskorjenjivanje dječje paralize, kulturnu razmjenu, pismenost, obrazovanje, projekte vezane uz osiguravanje čiste vode te promociju mirovnih konferencija diljem svijeta svijeta.

Do kraja 40-ih, Rotary International bila je jedna od najvećih međunarodnih organizacija na svijetu, s više od 6 800 klubova u više od 81 zemlje. Što je još važnije, Rotary je već radio na projektima širom svijeta kako bi umanjio uzroke rata i agresije. Tijekom Rotary konferencije 1943., koja je održana u Londonu, kreiran je sažetak razvoja Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) 1946. godine, a rotarijanci su pomogli u pisanju njenog ustava. Pored toga, Rotary International bila je jedna od 42 organizacije koju su Sjedinjene Države pozvale da posluže kao konzultanti u delegaciji na konferenciji u San Franciscu. Mnogi delegati također su bili članovi Rotary klubova i koristili su svoje klubove kako bi razvili podršku za osnivanje Organizacije Ujedinjenih naroda (UN).

Rotary dan pri Ujedinjenim narodima svake godine slavi zajedničku viziju mira i ističe kritične humanitarne aktivnosti koje Rotary i Ujedinjeni narodi provode diljem svijeta.