ROTARY STEM LAB Varaždin - najveći zajednički projekt varaždinskih Rotary klubova

Slika korisnika Sarah Srdar Žiljak
Sarah Srdar Žiljak 30 rujna, 2020 - 12:09

U petak 25. rujna 2020. predstavnici sva tri varaždinska Rotary kluba, Rotary klubova Varaždin 1181, Varaždin Jug i Varaždin s neizmjernim su ponosom dočekali otvorenje STEM laboratorija u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu u Centru izvrsnosti za nove tehnologije Varaždinske županije, kao najvećeg projekta Rotary klubova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u 90 godina od začetka Rotary ideje u našem kraju.

Uz punu podršku Varaždinske županije, Elektrostrojarske škole u Varaždinu te bivšeg Guvernera našeg Distrikta Danijela Jozića i distriktnog TRF odbora, sredstva su osigurana klupskim i osobnim donacijama članova varaždinskih Rotary klubova i uz svesrdnu podršku niza klubova iz inozemstva (Rotary Klub Maribor Park, RC Berlin Funkturm, Rotary Club Bern Rosengarten, Rotary Club Graz Umgebung Nord i Rotary Club Delhy of Megapolis), našeg Distrikta i Rotary zaklade.

Jedinstven je ovo projekt u Hrvatskoj i ponosni smo što je Rotary svojom donacijom lokalnoj zajednici i školama na području Varaždinske županije u ukupno prikupljenom iznosu od 412.000 kn opremio suvremeni STEM laboratorij i osigurao edukacije učenika i učitelja 33 škole u Varaždinskoj županiji za upoznavanje i rad s najnovijim tehnologijama kao temeljem modernog obrazovnog sustava, a što će uključivati oko 100 učitelja i oko 1.400 učenika osnovnih škola Varaždinske županije te svih ostalih zainteresiranih.

Učiteljima će biti osigurani uvjeti rada i edukacije na suvremenoj opremi u svrhu modernizacije odgojno-obrazovnog procesa, a učenicima će se približiti STEM područje iz potpuno drugačije stručne perspektive, koji će razvijati praktične vještine sklapanjem robota te korištenjem alata, opreme i računalnih programa u razvoju tih robota. Na ovaj način će se osigurati doprinos održivosti projektnih rezultata jer će, jedino kontinuiranim praćenjem najnovijih tehnoloških zbivanja, biti održana kvaliteta kurikuluma i nastavnog sadržaja.

Posebno je važno istaknuti koristi koje otvaranje Rotary STEM laboratorija donosi lokalnoj zajednici, prvenstveno u omogućavaju zainteresiranih građana i nastavnika u prijavljivanju i pohađanju edukacija sa svrhom osposobljavanja za rad na najsuvremenijoj STEM opremi.

U STEM laboratoriju će se provoditi proces dizajniranja i izrade modela, maketa i prototipa pomoću digitalno definiranih podataka, uz korištenje CAD/CAM i 3D tehnologija.

Program rada će biti razrađen kao multidisciplinaran (2D/3D dizajn, programiranje, elektronika, robotika) a kretat će od razrade idejnih rješenja/skica, pretvaranja idejnih rješenja/skica u digitalna rješenja uz pomoć softvera, te će se na kraju digitalna rješenja pretvarati u konkretne predmete uz uporabu industrijske/didaktičke opreme.

U STEM laboratoriju izrađivat će se i učila iz STEM područja za osnovne škole, a nastavnici Elektrostrojarske škole, uključeni u rad STEM laboratorija, raditi će na razvoju i izradi tih učila.

Nastavnici će raditi i na izradi edukacijskih materijala, kao i na provođenju radionica, za učitelje osnovnih škola Varaždinske županije.

Na ovaj način Rotary ulaže u budućnost mladih i njihovu izvrsnost i jača stratešku orijentaciju ulaganja naše lokalne zajednice u obrazovanje, kao pravi zalog za budućnost i glavni pokretač razvoja STEM kompetencija za učitelje i učenike osnovnih škola Varaždinske županije.