Rotary stabla prijateljstva

Slika korisnika Ivana Kosec
Ivana Kosec 29 travnja, 2021 - 08:57

Rotary klub Pula povodom Dana planeta Zemlje organizirao je akciju sadnje „stabla prijateljstva“ na lokaciji ispred Ambulante u Vodnjanu. Lokacija sadnje stabla bijele magnolije
definirana je i organizirana u suradnji s Gradom Vodnjanom. Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, ali ujedno i kao dio pokreta svjetske Rotary inicijative, Rotary klub Pula akcijom sadnje stabla želio je skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te potaknuti zajednicu da osvijesti problem zagađenja okoliša. Rotarijanci diljem svijeta već dugi niz godina u ime druženja, prijateljstva i rada u zajednici, sade drveće s ciljem osvještavanja na globalni problem onečišćenja okoliša, počevši još samim osnutkom Rotarya te idejom Paula Harrisa (jednog od osnivača Rotary-a) koji je Rotary stabla počeo saditi još 1930-ih godina. Ova stabla, koja se mogu naći diljem svijeta, izrasla su u trajne spomenike Rotary ideala.

Germano Fioranti, sadašnji predsjednik Rotary kluba Pula, rekao je kako sadnja stabla bijele magnolije predstavlja trajni simbol dobre volje, te da je ovo samo prva u nizu akcija Rotary kluba Pula kojom će se organizirati akcije vezane za zaštitu i očuvanje okoliša, a koja uključuju i sadnju većeg broja stabala kao i uređenja zelenih površina u suradnji s lokalnom zajednicom. Uključivanje zajednice u projekte kluba kao i humanitarni rad na pomoći oko rješavanja problema u lokalnoj zajednici jedan je od osnovnih ciljeva rotarijanaca diljem svijeta.

Naš klub nadasve ističe pomaganje djeci i mladima, borbi protiv bolesti i promicanju obrazovanja. Posebno smo ponosni na naš doprinos kampanji konačnog iskorjenjivanja bolesti dječje paralize, rekao je predsjednik kluba. U više od 20 godina djelovanja u zajednici, Rotary klub Pula proveo je veliki broj projekata i dobrotvornih događanja od kojih navodimo: projekt „Nitko gladan“, projekt „Vi niste ničiji, vi se naši“ u cilju pružanja financijske potpore mladima koji napuštaju dječji dom u Puli, donacija za aparat na Očnom odjelu i zaštitne opreme Općoj bolnici Pula, donacija violine nadarenoj učenici Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova u Puli, donacije u nizu akcija za beskućnike s područja grada, kupnja jedrilice za invalide, temeljito uređenje parka Sergia Endriga u Puli, prikupljanje sredstva za akciju u suzbijanju dječje paralize u svijetu koja je omogućila kupnju više od 23.500 cjepiva, te niza drugih. No neovisno o velikom broju dosadašnjih humanitarnih akcija na području Istre, pulski rotarijanci poručuju da njihov klub ne želi na tome stati već planiraju niz novih akcija i projekata kojima će aktivno sudjelovati na raznim područjima koja utječu na kvalitetu života lokalne zajednice.