Rotary pobjeđuje dječju paralizu

Slika korisnika Sarah Srdar Žiljak
Sarah Srdar Žiljak 20 listopada, 2020 - 09:57

Nakon desetljeća borbe protiv virusa polija, Rotary sa svojim partnerima u organizaciji Global Polio Eradication Initiative (GPEI) – Svjetska zdravstvena organizacija, Centar ze kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a, UNICEF, Zaklada Billa & Melinde Gates i Gavi (The Vaccine Alliance) ovog su ljeta ostvarili veliku pobjedu-iskorijenili su polio u Africi. Posljednji slučajevi zabilježeni su u pokrajini Borno u sjevernoj Nigeriji 2016. godine. Preostali slučajevi endemskog karaktera preostali su još jedino u Pakistanu i Afganistanu na koje su koncentrirani svi napori Rotary Internationala i partnera. 

Ova pobjeda u Africi rezultat je dugogodišnje kampanje ‘Kick Polio Out of Africa’ koju su pokrenuli Rotary i partneri s tadašnjim predsjednikom Južnoafričke Republike, Nelsonom Mandelom 1996. godine. Te je godine 75.000 djece paralizirano virusom polija. Podižući svijest o ovoj bolesti putem nogometa i osobnim angažmanom predsjednika Mandele prema liderima 30 afričkih zemalja osigurano je više od 9 milijardi cjepiva koji su spriječili oko 1,8 milijuna slučajeva polija. Svake godine oko 2 milijuna dobrovoljaca pomaže kontinuirano cijepiti 220 milijuna djece protiv polija u Africi.

Rotarijanci su ovim naporima pomogli donacijama od gotovo 890 milijuna dolara. 

Dr. Tunji Funsho, predsjedajući Rotary odbora PolioPlus u Nigeriji i ovogodišnji dobitnik titule jednog od 100 najutjecajnijih osoba prema izboru časopisa Time komentirao je ogroman doprinos rotarijanaca: ‘Od prikupljanja donacija i cijepljenja djece, do osiguravanja ‘polio pluseva’, kao što su sapun i zdravstveni paketi, rotarijanci su pokazali čvrstu i nepokolebljivu posvećenost našem glavnom cilju iskorjenjivanja polija.’

Rotarijanci su pomogli izgraditi veliku infrastrukturu koja je pomogla u borbi i protiv drugih zaraza - Ebole, žute groznice, ptičje gripe i COVIDA-19.

Predsjednik Rotary Internationala, Holger Knaack, potiče daljnje napore: ‘Ovo je veliki korak prema svijetu bez polija, ali borba još nije gotova. Mi i dalje trebamo pomoć članova Rotaryja, donatora kao i herojske napore zdravstvenih radnika kako bi dostigli ovaj cilj.’

Rotarijanci širom svijeta kojih ima preko 1,2 milijuna, potiču raznovrsne načine prikupljanja sredstava i obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv polija: od raznih humanitarnih akcija do natjecanja za najmaštovitiju fotografiju #MyEndPolio. 

Tako i u Hrvatskoj, u tijeku je više klupskih akcija kojima brojni Rotary klubovi, kao i njihovi članovi, na različite načine doprinose prikupljanju sredstava. Kao i u cijeloj rotary zajednici, svaki član je potaknut da minimalnom uplatom od 10 dolara doprinose borbi protiv polija. Pridružimo im se u u tom plemenitom naporu ili uplatom na https://www.endpolio.org/donate.

Foto: Hrvoje Kenfelj, guverner Distrikta 1913 Hrvatska

Rotary District 1913, Hrvatska