Proslava 90. obljetnice osnivanja prvog Rotary cluba Dubrovnik

Slika korisnika Barbara Đurasović
Barbara Đurasović 12 veljače, 2024 - 16:32
Klub: 
Dubrovnik

Svečanom donatorskom večerom Rotary Gala, u subotu 10. veljače, obilježena je 90. obljetnica od osnutka prvog Rotary kluba u Dubrovniku. Gosti večeri upriličene u hotelu Dubrovnik Palace bili su guvernerka Districta 1913, Sunčica Bulat Würsching i asistent guvernerke, dr. Josip Krnić.

Ovo je bila prigoda za prisjećanje na bogatu povijest kluba. Naime, prvi Rotary club Dubrovniku osnovan je 2. prosinca 1933. godine kao dio tadašnjeg 77. Districta Rotary Internationala. Svečani charter održan je 31. svibnja 1934. godine, a redovni sastanci kluba održavali su se u hotelu Imperial. Dubrovnik je 2. i 3. svibnja 1936. godine bio domaćin četvrte konferencije 77. Districta Rotary Internationala. Djelovanje prvog Rotary kluba Dubrovnik prekinuto je tijekom Drugog svjetskog rata, a desetljeća koja su uslijedila nakon rata nisu bila povoljna za rotarijansku ideju.

U kolovozu 1991. godine, nakon uspostave hrvatske države i demokratskog uređenja, na poticaj Rotary kluba Zagreb, osnovana je inicijativna skupina za ponovno osnivanje Rotary kluba Dubrovnik. Osnivanje Kluba privremeno je odgođeno zbog Domovinskog rata, ali se naposljetku dogodilo 25. svibnja 1995. godine, od kada Klub kontinuirano djeluje.

Svečani charter ponovnog osnivanja Rotary kluba Dubrovnik u sklopu Distrikta 1910 Rotary Internationala održan je 25. i 26. svibnja 1995. godine, u nazočnosti tadašnjeg guvernera Distrikta 1910, Kurta Seidlera, kuma Roberta Kellnera iz kumskog kluba Rotary kluba Wien-Hofburg te drugih prijatelja iz Hrvatske i inozemstva. Klub je imao 28 članova osnivača, a za prvog predsjednika izabran je Antun Karaman.

Od lipnja 2011. godine, klub djeluje u sklopu Distrikta 1913 među još 90 hrvatskih klubova i više od 1850 rotarijanaca. U ožujku 2019. godine, u gradu je osnovan i satelitski klub Dubrovnik Jug, koji se 2022. godine spojio s matičnim klubom, čime je Rotary klub Dubrovnik postao mješoviti klub.

Cilj Rotary kluba Dubrovnik je sudjelovanje u životu i radu lokalnog stanovništva, izgradnja prijateljskih odnosa i stvaranje novih osobnih kontakata s ciljem pomoći drugima. Pridruživanje rotarijanskom pokretu u kozmopolitskom Dubrovniku značilo je ostvarenje još jedne čvrste, pouzdane i prijateljske veze s civiliziranim svijetom.

Rotary klub Dubrovnik uvijek je pomagao najosjetljivijim skupinama društva, posebno najmlađe i osobe s posebnim potrebama. Uz božićne blagdane, samostalno i u suradnji s prijateljima iz inozemstva, Rotary klub Dubrovnik redovito je donirao Domu za zaštitu odraslih osoba "Domus Christie", Domu za napuštenu djecu "Maslina", Caritasu Dubrovačke biskupije, Zavodu za osobe sa smetnjama u razvoju "Josipovac" u Župi dubrovačkoj, određenim pojedincima slabijeg imovinskog stanja, te Udruzi za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju "Rina Mašera".

Godine 1995., Rotary klub Dubrovnik sufinancirao je obnovu festivalske palače Dubrovačkih ljetnih igara, koja je stradala u ratu. Prva velika akcija RC Dubrovnik, koja je bila i središnja akcija Distrikta 1910 u ostvarivanju programa Rotary Internationala "Sačuvajmo planet Zemlju", održana je od 25. do 27. listopada 1996. godine, kada je posađeno 3.400 stabala na padinama Srđa, u što je uloženo 55 tisuća njemačkih maraka. Rotary klub Klagenfurt tada je donirao dodatnih 70 tisuća maraka za obnovu zgrade Dubrovačkih ljetnih igara, koja je izgorjela u ratu.

Dobrotom Rotary kluba Bari Sud 1996. godine, u Dubrovnik je dopremljeno 3 tisuće sadnica vinove loze i podijeljeno selima u dubrovačkom zaleđu. Rotary klub Dubrovnik 2000. godine dao je svoj novčani doprinos zajedničkoj akciji hrvatskih Rotary klubova za izgradnju Dječjeg vrtića u Vukovaru.

Putem Matching Grants programa Rotary Internationala, zajedničkim sredstvima Rotary kluba Dubrovnik, Rotary kluba Bari Sud i zaklade Rotary Internationala, 2006. godine donirani su novi specijalni kreveti za cijeli Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik, što je bila najveća pojedinačna donacija Rotary Internationala u Europi te godine, vrijedna 50 tisuća eura.

Godine 2007. održan je dobrotvorni koncert, koji je iznimno dobro posjećen, a prihod od njega bio je namijenjen obnovi knjižnice Franjevačkog samostana u Vukovaru. Suradnja s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom započela je 2002. godine s organizacijom humanitarnih Božićnih koncerata. Prikupljene donacije s tih koncerata namijenjene su potrebitim udrugama i pojedincima.

Od 2001. godine do danas, Rotary klub Dubrovnik provodi višegodišnji program za revitalizaciju maslinarstva, s obzirom na to da su brojna stabla maslina stradala u ratu i šumskim požarima. Tijekom tog razdoblja darovano je oko 25 tisuća sadnica maslina stanovnicima Dubrovačkog primorja, Rijeke dubrovačke, Konavala, Pelješca i Korčule. U akciji 2016. godine sudjelovalo je 28 hrvatskih Rotary klubova, zajedno s Rotary klubom Bari Sud, koji je darovao više od 3 tisuće stabala maslina za opožarena područja Pelješca.

Nažalost, kraj rotarijanske 2019/2020 i cijela 2020/2021 godina obilježeni su pandemijom koronavirusa zbog koje Klub nije mogao normalno funkcionirati ili organizirati akciju dodjele maslina i tradicionalni Božićni koncert. Unatoč tome, klub je sudjelovao u brojnim vrijednim akcijama. Od samog početka pandemije, članovi kluba vlastitim su naporima donirali značajne količine zaštitne medicinske opreme, a putem zajedničke Rotary akcije osigurali su nabavku vrijedne opreme termovizijskih kamera za Opću bolnicu Dubrovnik, čime su doprinijeli sprječavanju širenja koronavirusa.

Inicijativom satelitskog kluba Dubrovnik Jug, organiziran je online koncert grupe Silente namijenjen opremanju "Snoezelen sobe" u Osnovnoj školi Lapad za djecu s poteškoćama u razvoju, ukupne vrijednosti 140 tisuća kuna. Rotary klub Dubrovnik odmah je reagirao kada je razoran potres pogodio Petrinju i okolicu, te su u zajedničkoj akciji Distrikta 1913, dubrovački rotarijanci donirali 40 tisuća kuna.

Uspješnost ostvarenih projekata potvrđuje opravdanost postojanja Rotary kluba Dubrovnik, a dosadašnje trajanje i djelovanje pridonose vjeri u ljudsko zajedništvo, nesebičnost i dobrotu koja je obvezujuća za sve rotarijance.

Predsjednica Rotary kluba Dubrovnik, Barbara Đurasović, istaknula je kako je ova godina posvećena Centru za pružanje usluga u zajednici "Maslina", gdje će se uz pomoć donacija zamijeniti dotrajale podne obloge. Zahvalila je članovima kluba na njihovom doprinosu, posebno ističući Iva Badelja, Marija Marušića i dr. Henrika Domesa, koji su u klubu od prvih dana njegovog ponovnog osnivanja 1995. godine. Također je zahvalila i prvom predsjedniku, gospodinu Antunu Karamanu, koji je svojim dolaskom uveličao ovu svečanost.