Pijanist Lovre Marušić na prijedlog Rotary E-kluba Hrvatska dobio stipendiju Zaklade Der Rotarier

Slika korisnika Sarah Srdar Žiljak
Sarah Srdar Žiljak 25 studenog, 2020 - 21:39

Među stotinu odabranih za jedno od najprestižnijih međunarodnih pijanističkih natjecanja, ono koje nosi ime Ferrucija Busoni, našao se i Hrvat Lovre Marušić. 

“Moji prvi doticaji koji su me vezali uz glazbu su bili upravo zvuci klavira koje je proizvodila moja starija sestra, inače sjajna pijanistica i profesorica. Zato je klavir bio i najprirodniji izbor muzičkog izražavanja u nekom smislu. Moj otac je bio važna karika u odnosu s glazbom, od malih nogu me učio svemu što je vezano uz glazbu. A ključnu ulogu u mom muzičkom obrazovanju je odigrao pokojni direktor muzičke škole u Omišu Lovro pl. Matačić, Mihovil Popovac, koji me je upoznao s jednom od najboljih pijanistica na svijetu, Natalijom Trull. Ona me kao četrnaestogodišnjaka pozvala u Moskvu i tamo sam proveo pet godina”, ispričao je Lovre, inače vlasnik brojnih nagrada osvojenih u Parizu, Portu, Londonu, Novom Sadu i brojnim drugim gradovima, za Arteist.

Lovre je po preporuci Rotary E-kluba Hrvatska osvojio stipendiju Zaklade Der Rotarier namijenjenu studentima srednje i istočne Europe za studij ili studentsku praksu u Njemačkoj i Austriji, a sve s ciljem promicanja međunarodnih odnosa, tolerancije, interkulturalnih susreta i ideje međusobnog razumijevanja.

“Zahvalio bih se prije svega našoj divnoj i sjajnoj violončelistici Kajani Pačko, koja me predložila za ovu stipendiju. To me je sigurno rasteretilo u nekom smislu te dalo jednu financijsku potporu koja mi je omogućila da putujem neometano iz Zagreba u Weimar, gdje sam upisan na postdiplomski studij. Nadam se da ću imati čast jednom nastupiti za Rotary te tako izraziti veliku zahvalnost koju osjećam prema njima”, ističe Lovre.

Mladi hrvatski pijanist Lovre Marušić glazbenik je impresivne biografije. Nakon puno godina provedenih u inozemstvu, posao je asistent klavirskog odsjeka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Svoj glas za Lovru Marušića na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferrucio Busoni možete dati ovdje.