Održan prvi online seminar u Distriktu 1913 od osnivanja

Slika korisnika RotaryHR Administrator
RotaryHR Admini... 11 svibnja, 2020 - 16:39

TRF odbor našeg Distrikta godišnje održi dva seminara. TRFS i GMS.
The Rotary Foundation Seminar (TRFS) koji je ove godine održan u Karlovcu u posebnom ambijentu slatkovodnog akvarija Akvatika i bio je iznimno posjećen. Prisustvovalo je 68 rotarijanaca.

Grant Management Seminar (GMS) je obavezan seminar, i ove godine je zbog specifičnih okolnosti održan online. To je ujedno i prvi distriktni događaj ove godine koji nije otkazan zbog corona virusa. Seminaru je prisustvovalo 108 rotarijanaca i to je do sada najbrojniji seminar TRF odbora i pokazuje da klubovi prepoznaju vrijednost naše Rotary zaklade koja klubovima daje dodatni vjetar u leđa u aktivnostima u lokalnoj zajednici, a i šire u svijetu. 

Na samom početku DG Danijel Jozić (RC Zagreb Centar) nas je upoznao sa trenutnim stanjem klupskih  projekata, te drugim aktivnostima u distriktu. Vratio nam se i drugi naš polaznik mirovne škole u Bangkoku te smo od ove godine bogatiji za još jednog prijatelja Rotaryja koji će uz sve nas raditi na promoviranju mira. 
Prošla rotarijanska godina je bila bogata po iznimno velikom broju PHS članova, a ove godine se povećao broj Mayor donatora i sada ih je ukupno 6 u 

Za sve one kojima je naša Rotary zaklada i njeno djelovanje nepoznato, voditelj distriktnog odbora, Anto Domić (RC E-klub Hrvatska), je dao pregled organizacije zaklade, smjerove djelovanja i način kako se multipliciraju sredstva u distriktnim i međunarodnim projektima klubova.

Ove godine u radu TRF odbora je uveden i veliki iskorak u praćenju prijava i realizacije distriktnih klupskih projekata.
Odbor za digitalnu transformaciju je u potpunosti realizirao sustav za kompletno praćenje svih prijava distriktnih grantova u digitalnom obliku. Prijava je kompletno vođena korak po korak i značajno će biti olakšan rad svima. Od klubova pa do članova distriktnog odbora za TRF. Cijeli sustav u potpunosti prati logiku prijave GG projekata na Rotary.org i tako polako priprema članove i za prijavu međunarodnih projekata. 

Na svakom seminaru, pored pregleda rada odbora i upoznavanja sa aktivnostima u distriktu, uvijek se nađe i nekoliko zanimljivih predavanja kroz koja se zrcale aktivnosti Rotary zaklade i naši pravci služenja.

Tako je i ove godine na GMS seminaru nije nedostajalo zanimljivih predavanja. Zbog same prirode online rada i iznimno kratkog vremena od 90 minuta, ove godine su bila samo 2 predavanja.

Naš prijatelj Fran Mikuličić (RC Zagreb Zrinjevac) nam je kroz predavanje pod naslovom "Nije loše činiti dobro" pokazao da na razne načine možemo služiti zajednici, a kroz RI i TRF ostvariti i globalne rezultate od kojih ima koristi svatko na planetu. Naša višedesetljetna aktivnost na iskorjenjivanju dječje paralize pokazuje da jedna nevladina organizacija kao što je Rotary International može postići zavidne globalne  rezultate.

Jedan od posebnih pravaca djelovanja Rotary zaklade je mir. 
Vedran Obučina, inače svećenik Starokatoličke crkve, bio je ovogodišnji dobitnik stipendije za Rotary Peace Fellowship ispred našeg Distrikta. Vratio se iz Bangkoka i održao nam je predavanje o načinu rada i funkcioniranja mirovnih programa Rotaryja. Rotary poklanja iznimnu pažnju očuvanju i promoviranju mira i konstantno traži nove mogućnosti da svi zajedno kao rotarijanci u našim sredinama radimo na promoviranju očuvanju mira. Znamo da su mnogi sukobi inicirani i na religijskim razlikama i  netrpeljivosti, a to je područje posebno zanimljivo Vedranu koji traži načine da kroz ekumensko djelovanje radi na boljem  razumijevanju među pripadnicima različitih religija, a samim time i na promoviranju mira. 

Na kraju je GMS rezultirao i sa 96 certificiranih članova i članica te 48 Rotary klubova koji mogu pristupiti sredstvima zaklade. 

Klubovi sve više prepoznaju vrijednost zaklade i pozitivan utjecaj uspješnih projekata na atraktivnost klubova, povećanje broja novih članova kao i dalekosežne promjene u lokalnoj zajednici u kojoj klubovi djeluju. 

Sada nas očekuje period kada će TRF odbor raspisati natječaj za 30,000 USD za klupske projekte. 
Cijeli postupak prijave ove godine će biti u elektronskom obliku. 

Za sve koji su prisustvovali seminaru, a i za one koji nisu, na sljedećem linku se nalaze i prezentacije sa seminara.
https://rotary.hr/event/gms-grant-management-seminar

 

Oznake: