Forum RC Bjelovar Ekonomski potencijali geotermalne energije u RH

Slika korisnika Mislav Klobučić
Mislav Klobučić 24 ožujka, 2024 - 09:49
Klub: 
Bjelovar

RC Bjelovar je 2014.g. potaknut činjenicom da područje oko grada Bjelovara jedna od lokacija s najvišom temperaturom geotermalnog fluida u RH, a koja je godinama, kao i brojne druge lokacije, bila neiskorištena, odredio promociju uporabe „zelene“ geotermalne energije kao aktivnost koja  objedinjuje 2 pravca rotarijanskog djelovanja – pomoć ekonomskom razvoju zajednice i zaštitu okoline. Iste smo godine organizirali forum pod nazivom “Neiskorišteni potencijali geotermalne energije u Republici Hrvatskoj”

Panelisti su tada bili akademik Vladimir Paar, profesor Darko Tipurić, profesor Ante Čikić te Andrija Petrović iz Razvojne agencije Sjever

Skup nije bio namijenjen samo rotarijancima – okupili smo na jednom mjestu političke čelnike grada i županije, njihove pročelnike i suradnike, potencijalne investitore, sve s namjerom da se posije sjeme ideje o iskorištavanju geotermalnih potencijala kao komparativnoj prednosti u privlačenju kapitala i osnovi za ubrzan, ali ekološki osviješten ekonomski razvoj zajednice.

5 godina nakon foruma privatni investitor otvara najveću geotermalnu elektranu u kontinentalnom dijelu Europe, u Velikoj Cigleni pored Bjelovara.

10 godina nakon foruma o Bjelovaru se govori kao o budućem hrvatskom Reykjaviku, mjestu koje treba biti inspiracija drugima u korištenju geotermalne energije – otvorena je još jedna bušotina namijenjena budućoj poslovnoj zoni i bjelovarskim termama, a u planu su i dodatne bušotine namijenjene grijanju javnih i stambenih prostora kako bi kroz desetak godina grad Bjelovar bio prvi grad u RH koji bi bio ugljično neutralan.

Ekonomski i ekološki učinak prvog foruma je stoga neprocjenjiv.

U deset godina od neiskorištenih potencijala geotermalne energije  došli smo do nove teme za novi forum – 9. ožujka 2024.g. RC Bjelovar je bio domaćin, a uz Hrvatsko društvo ekonomista i suorganizator, foruma Ekonomski potencijali geotermalne energije u RH, održanog pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja.

Uvodna izlaganja (Darko Tipurić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo ekonomista, RC Medvešćak)  i Sanja Živković (Energetski institut Hrvoje Požar) i rasprava na panelu (Dražen Jakšić ( Energetski institut Hrvoje Požar), Martina Tuschl (Agencija za ugljikovodike, Sektor za geotermalnu energiju) , Darko Marković i Alen Požgaj (Bukotermal, RC Ludbreg), Tomislav Čorak ( Boston Consulting Group) i  Igor Kovačević (CROSCO) potaknuli su brojna pitanja i komentare iz publike što sigurno budi optimizam da će geotermalni potencijal Hrvatske biti znatno više iskorišten u budućnosti.