Rotary klub Rijeka Novi val podiže svijest da "Plastična nije fantastična"

Slika korisnika Ivana Kosec
Ivana Kosec 12 studenog, 2020 - 12:45
Svjedoci smo klimatskih promjena i povećanja utjecaja na prirodu i okoliš u kojem se nalazimo i živimo. Veliki postotak plastike u okolišu je i dio problema klimatskih promjena. 

Upravo ovom problematikom bavimo se u akciji „Plastična nije fantastična“ koja je ujedno i najveći  projekt našeg kluba koji provodimo u partnerstvu s Europskim snagama solidarnosti (Agencija za mobilnost i programe Europske unije). Projekt čiji je cilj podizanje svijesti sugrađana o štetnosti upotrebe jednokratne plastike, izabran je na natječaju u veljači kao jedan od 10 najboljih projektnih prijedloga u Hrvatskoj, za koji su odobrena namjenska sredstva financiranja u iznosu od 6.740,00 EUR.  

"Na natječaj Europske snage solidarnosti javili smo se jer vidimo to kao jedinstvenu priliku za predstavljanje i provođenje svojih ideja unutar rastuće europske zajednice. Za temu naše inicijative odlučili smo se zbog aktualnosti problematike plastičnog otpada kao jednog od glavnih ekoloških izazova koji su pred nama u globalnoj borbi za okretanje negativnih trendova klimatskih promjena te u skladu s novim 7. područjem djelovanja Rotary zajednice - ekologija i okoliš" govori Toni Holjević, koordinator projekta. 

Ova akcija posljednja je u nizu „zelenih“ inicijativa koje provodimo kao klub. Trajanje akcije iznosi 12 mjeseci, a sama provedba je predviđena za posljednji kvartal 2020 te početak 2021 godine. Uvažavajući novonastale epidemiološke okolnosti prilagodili smo provedbu aktivnosti u skladu s propisanim mjerama kako bi svi zajedno zdravi mogli uživati u okolišu s manje plastike.

U sklopu projekta osmislili smo različite aktivnosti, predavanja, radionice, izložbe, izradu eco skuplture te predstavu u suradnji s nasim Interact klubom Rijeka Novi val, s ciljem dizanja svijesti svojih sugrađana i posjetitelja grada Rijeke o štetnosti plastike te poticanje na korištenje zamjenskih materijala i recikliranje. 

Na glavnoj gradskoj tržnici 7. studenog od 9:00 do 11:00 sati, prodavačima i kupcima dijelili smo dizajnirane platnene vrećice za dugotrajnu uporabu koju mogu koristiti prilikom kupovine. Isto ćemo ponavljati kroz sljedećih 6 mjeseci, a sve aktivnosti uz ovaj projekt najavljivat ćemo na našoj IG i FB stranici.

Dijeljenje vrećica bila je uvertira za izložbu fotografija koja će se održati od 09.11. do 16.11. na Korzu. Fotografije su snimili mladi riječki fotografi i zaljubljenici u fotografiju, a one prikazuju zagađenje okoliša jednokratnom plastikom, te različita i ponekad neuobičajena mjesta na kojima završe plastične vrećice, boce i brojni drugi artikli i ambalaža. Osim vizualnog djela izložbe, šetači na Korzu moći će i čuti neke zanimljive činjenice vezane uz zagađenje plastikom koje će se emitirati nekoliko puta dnevno. 

Nadamo se kako će fotografije, zajedno s porukama o štetnosti upotrebe jednokratne plastike, potaknuti naše sugrađane i posjetitelje grada Rijeke na odgovorniju upotrebu plastike jer – plastična nikako nije fantastična!