Priča koja raduje: akcija ‘Val dobrote za Palčiće‘ splitskom je rodilištu donijela nove inkubatore

Slika korisnika Dijana Najjar
Dijana Najjar 21 travnja, 2020 - 11:01
Upravo u vrijeme pandemije kada u cijelom svijetu svakodnevno svjedočimo o važnosti respiratora u spašavanju ljudskih života, Rotary klub Split Novi je Odjelu neonatologije splitskog KBC-a isporučio opremu vrijednu više od 575.000 kn, a to su dva inkubatora, respirator i pulsni oksimetar sa pripadajućim senzorima.
Riječ je o Global Grant projektu u kojem su sudjelovala 4 Rotary kluba, a to su, uz Rotary klub Split Novi,  RC Munchen Martinsried iz Njemačke, RC Erba Laghi iz Italije te RC Kočevje iz Slovenije, uz financijsku podršku njihovih distrikata i Rotary International-a. Cijeli projekt započet je u travnju prošle godine, a najsuvremenija oprema već je u ožujku ove godine predana Odjelu neonatologije Klinike za ženske bolesti i porode splitskog KBC-a. Donirana oprema omogućit će najviši standard brige o malim pacijentima, a što je najvažnije utjecat će na smanjenje smrtnosti i komplikacija djece koja se rađaju prije 32-og tjedna sa samo 500 - 1500 grama.
 
"Akcija je tražila puno truda, odricanja i darovanog slobodnog vremena, ali u ovim teškim vremenima iznimno smo ponosni da smo je uspjeli završiti kako je bilo i planirano. Stoga smo sada svi toliko emotivni što smo u ovim izvanrednim okolnostima uspjeli provesti isporuku opreme. Moramo dodatno, osim donatorima, zahvaliti i dobavljačima opreme, kao i osoblju KBC-a, jer su svi dali truda da se sve ovo u ovim otežanim uvijetima,  obavi već sada, bez odgode. Najsretniji smo kada možemo pomoći, stoga s ponosom ističemo da smo u proteklih 11 godina u više od 30 akcija donirali preko 1,5 milijuna kn." - istaknula je Irena Franić, predsjednica Rotary kluba Split Novi.
 
Inače, u KBC-u Split godišnje se rodi oko 4500 novorođenčadi, stopa prijevremeno rođene djece već prelazi stopu od 6% i ima daljnji uzlazni trend.  Kada se tome pridoda činjenica da je KBC Split ujedno i regionalni centar za pacijente iz šire regije, te da tijekom turističke sezone radi pojačanim kapacitetima, jasno je kako je ova oprema iznimno potrebna i vrijedna. Uz nju će naši najmanji i najmlađi, naši Palčići dobiti najbolju moguću skrb!"