Predavanje o maslinarstvu održano u organizaciji RC Kaštela

Slika korisnika Jure Smajo
Jure Smajo 23 studenog, 2018 - 08:48

O najčešćim pogreškama maslinara pri rezidbi maslina, posebice maslina nakon ekstremnih uvjetima, poput  mraza, suše, požara, napasti bolesti govorio je istaknuti agronom Jure Kuvačić u srijedu u dvorcu Vitturi. Veliki broj maslinara okupio se na ovom predavanju, ne samo iz Kaštela nego i okolice te otoka Brača. Ovo edukativno predavanje organizirao je Rotary klub Kaštela.

Maslina je toliko izdržljiva da je zapravo neuništiva. Da maslinu ne režemo, ona bi postala jedan gusti visoki ili niski grm koji bi rodio svako pet, šest ili osam godina. No, kako čovjek ima koristi od masline, prerađujući njen plod iz kojeg se dobiva maslinovo ulje, cilj je o maslini brinuti, odnosno maslinu prilagoditi čovjeku kako bi urodila plodom svake godine. Istaknuti agronom Jure Kuvačić koji je napisao nekoliko knjiga na temu masline, kazao je kako je najprije, važno znati osnovna pravila rezidbe masline.

- Dakle, svakoj maslini se pristupa na svoj način, po svojoj procjeni. To procjenjujem kao da procjenjujemo čovjeka, ženu bilo koga i kažem stanje kod ove masline je tako i tako i moram učiniti to i to. Tu imate nekoliko kapitalnih stvari gdje treba pogledati. Prvo ima li što suho, potom ima li nešto što je puno pobjeglo u zrak pa čovjeku to nije ni na dohvat ruke ili skala, to treba prikratiti. Je li se nešto iskrivilo. Stablo masline treba izbalansirati i konačno ako nešto leži puno po zemlji to treba odstraniti jer se maslina vrlo brzo regenerira. Ali uvijek vodeći računa o tome da ostavimo dovoljno vegetacije jer pretjerana vegetacija i pretjerani broj grančica odnosi puno hrane. Rezidbom smanjujemo broj usta, smanjujemo broj potrošača i tu treba naći balans između toga koliko je objektivno, a koliko nije i zapravo tu se ogleda koliko je rezač vješt u tome – zaključio je istaknuti agronom Jure Kuvačić.

Uz kratke video prikaze, Kuvačić je objašnjavao kako se obavlja rezidba masline koja je pretrpjela stresnu situaciju poput, mraza, suše, požara i napasti bolesti. Imali smo priliku vidjeti kako se radi rez na zdravom dijelu masline, kako bi se odstranio u potpunosti bolesni ili ne zdravi dio masline, koristeći se pilom ili škarama. Posebice se osvrnuo na rezove koje treba raditi u velikim maslinicima, pokazujući kako se jednim potezom rade veći rezovi te se dotaknuo kemijskih pripravaka koji su nužni za oporavak masline.

- Vjerujemo da su maslinari iz naših krajeva, iz Kaštela, a čujem da su neki došli i s otoka Brača i dalje, dobili korisne informacije kako bi pripremili svoje masline nakon loših uvjeta koji su vladali prošle godine, kada je berba bila iznimno loša – kazao je predsjednik Rotary kluba Kaštela za 2018/2019, Vladimir Bulić. Najavio je i još jedno predavanje koje će biti u prosincu i to neispričana priča o GDPR-u. Gost predavač će biti Igor Barlek koji je odličan predavač o toj tematici, a koji je održao niz predavanja na istu tematiku diljem Hrvatske.
 

Napisala V.K.M.
Foto: Ivana Topić