Održana Distriktna konferencija u Osijeku

Slika korisnika RotaryHR Administrator
RotaryHR Admini... 16 lipnja, 2023 - 14:45

Distriktna konferencija održala se od 1. do 4. lipnja 2023. godine okupivši preko 230 Rotarijanaca iz cijele Hrvatske, ali i stranih gostiju. Rotary Distrikt 1913 nastavlja svoju uspješnu suradnju s klubovima u nacionalnim i međunarodnim okvirima te organizira zanimljive događaje koji su potaknuti nastojanjima za što većom uključivosti, diskutiranjem o aktualnim problemima naših zajednica te razmjenom iskustva i znanja kako bismo mogli graditi temelje sveopćeg razvoja.

Konferencija o vodama (Biskupski vikarijat) održana je kao uvod u ovogodišnju Distriktnu konferenciju na kojoj je naglašena nužnost jačanja posebnog fokusa na poboljšanje kvalitete vode u Hrvatskoj, ali i aktivnog sudjelovanja u globalnim projektima vezanim uz vodu.  Konferencijom su obuhvaćena područja prava na vodu, općeg prisustva vode u tradiciji, kulturi i religiji, ali i u obrazovanju mladih i stručnih lidera koji će u budućnosti znati rješavati probleme vezane za vodu - Hvala vodi što nas spaja, naglasio je prijatelj Dragan Dabić koji je bio predsjednik organizacijskog odbora. Posebno potresan trenutak konferencije bilo je izvanredno izlaganje Mosesa Keteka iz Rotaract kluba Eco warriors iz Nairobija koji je dao osnovu projekta koji će se provesti (Global grant Rotary-a u Keniji). Ovogodišnja konferencija o vodama pružila je dublji uvid u probleme s kojima se suočavamo, posebno u Panonskom bazenu, a ponuđena su inovativna, lokalno tehnološki i financijski primjenjiva rješenja za pročišćavanje, nadzor i upravljanje vodnim resursima.

Opuštena dobrodošlica guvernera Ivana Miškulina prijateljima organizirana je večer prije same konferencije, pa su se naši prijatelji okupili u Terra Negra Country Clubu (Restoran Crna svinja), a večer je obilježila i godišnjica Rotaract kluba Osijek uz poseban program koji je moderirala prijateljica Paula Danko Arambašić.

Jutro poslije počelo je službeno otvorenje Distriktne konferencije. Kao izaslanica predsjednice međunarodne Rotary organizacije, konferenciju je uveličala Christina Covotsou-Patroclou sa Cipra sa suprugom Patroclosom. Uz domaćina, guvernera Ivana Miškulina, prijateljica Jasenka Crnković prenijela je pozdrave iz Grada Osijeka, a prijatelj Darko Tipurić (RRFC, Zona 21), pozdravio je sudionike i istaknuo najvažnije informacije vezane uz RI. Među govornicima su se našli guverneri iz Rotary Distrikta 2483, Srbija i Crna Gora, prijatelj Nikola Božić, Distrikta 1912 Slovenija i Sjeverna Makedonija, prijatelj Rade Hristovski, Distrikta 1911, Mađarska, prijatelj Laslo Reti, Distrikta 2430 Turska, prijatelj Emre Öztürk, Distrikt 2232, Ukrajina, prijatelj Serhiy Zavadski. Posebno zapaženo motivacijsko predavanje „No room for small dreams“ održao je prof. dr. sc. Dragan Primorac. Osim što je bio ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske od 2003. do 2009. godine i nositelj prestižnih međunarodnih i nacionalnih nagrada i priznanja, važno je ponoviti kako je naš prijatelj Primorac hrvatski liječnik i znanstvenik, imenovan prvim nositeljem titule Global Penn State Ambassador u povijesti Sveučilišta Penn State osnovanog davne 1855. godine. Predsjednik je Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven. Uz hrvatska sveučilišta, gostujući je profesor na Xi'an Jiaotong University, Colledge of Medicine and Forensics u Kini. Suosnivač je Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina. Sa sigurnošću možemo tvrditi kako je postavio temelje suvremene forenzike u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Nakon zanimljivog motivacijskog predavanja, sačinjena je grupna fotografija s prigodnim zajedničkim majicama ovogodišnje Distriktne konferencije. Važno je istaknuti kako su učenici Glazbene škole Franje Kuhača Osijek izveli respektabilan glazbeni program (Salut d'amour, klavirski duo Iskre Kujundžić i Lucije Pejića uz nastavnicu Ivanu Glavočević, Meeresleuchten i O Isis und Osiris uz solo bas Davida Stojkovića i pratnju nastavnice Vesne Coufal Jaić te Galop Marche uz klavirski trio braće Gabriela, Adriana i  Tomislava Šubarića i pratnju nastavnice Goranke Šenk), a prikazan je i kratki film „Umjetnost putovanja“ Slavonija i Baranja kako bi se sudionici pobliže upoznali sa znamenitostima ovog kraja. Nakon osvježavajuće stanke, uslijedila su zanimljiva tematska predavanja. Prvo predavanje naše prijateljice Božane Matoš (End Plastic soup), potom prijateljice Nataše Bujas (Jugoslavenski Rotar), prijateljice Ivane Kosec (Rotaract) i prijateljice Aste Blažinskiene (ICC Litva-Hrvatska). Poveznicu ovog seta predavanja s idućim upotpunio je poseban događaj. Uslijedilo je svečano potpisivanje dvojne ICC Povelje između Hrvatske i Sjeverne Makedonije, kao i potpisivanje povelja između bratskih klubova.

Guverner Ivan Miškulin potvrdio je odluku Skupštine Distrikta 1913 o izboru predstavnika i zamjenika za CoL, pa je ujedno prijatelj Tomislav Maravić, kao predstavnik Distrikta 1913 na CoL-u i člana RI Constitution and Bylaws Committee, održao predavanje o strukturi i posebnosti Rotary pravila istaknuvši najbolja RI iskustva i naglasivši važnost ovih pravila za opstojnost RI ovih 118 godina.

Prijateljica Mirta Mikulić (Youth Exchange) objasnila je ciljeve programa razmjene mladih s prikazom aktivnosti dugoročne i kratkoročne razmjene kao i planove 2023./2024. u Distriktu 1913. Kako je međunarodno iskustvo od izuzetnog značaja naglasio je i prijatelj Davor Alaburić sa svojim predavanjem „Kako je bilo u Melbourneu?“ i prikazom zanimljivih fotografija s putovanja koje su najbolje svjedočila o dimenzijama „druženja i služenja“.   Ove godine se obilježava 25. godišnjica Rotary Sailing Regatta pa je prijatelj Gordan Borčilo predstavio novosti i zanimljivosti Yachting Fellowshipa koji predstavlja najstariji i najveći Rotary Fellowship koji datira u 1947. godinu (3685 članova u 44 zemlje), kao i zanimljivosti doprinosa hrvatskih rotarijanaca u ovom području. Prijatelj Ivan Pejić predstavio je, zasigurno, atraktivan Wine Fellowship i naglasio važnost okupljanja rotarijanaca oko ovog područja, ne samo kroz druženje, već i kroz prijenos vrijednih i važnih znanja te „nametanje tema“ za unaprjeđenje vinarsko-vinogradarskog područja. Novi RING Fellowship koji predstavlja prvi Startup Investors u Hrvatskoj predstavio je prijatelj Stevica Kuharski. Temeljna ideja ovog Fellowshipa zasniva se na edukaciji prijatelja o startupima, perspektivi mladih poduzetnika, ali i na važnosti pružanja pomoći lokalnoj zajednici iskustvom s globalnog tržišta.

Nastavak druženja organiziran je uz prigodan ručak, a potom su prijatelji mogli pobliže upoznati najvažnije znamenitosti Grada Osijeka uz turističke vodiče te „finger food & wine relax“ stanku u osječkoj Tvrđi. Svečana večera održana je u Hotelu Osijek uz dobrodošlicu s pjenušcem DG Ivana Miškulina. Osim toga, guverner je dodijelio prigodne poklone Cristini i ostalim gostima koji su podržali dolaskom i prijateljstvom ovogodišnju Distriktnu konferenciju. Poseban događaj večeri bilo je i svečano potpisivanje trojne povelje distrikata 1913, 2483 i 1911. Prijatelju PDG i RRFC Darku Tipuriću udijelio je prestižno priznanje Service Above Self. Prijatelj Petar Gregurić dodijelio je u ime IPDG Ljiljane Trstenjak priznanja za djelovanje u TRF-u za 2021./2022., a DG Ivan Miškulin priznanja za djelovanje u 2022./2023. godini. Nakon opuštajućeg programa, održana je primopredaja Rotaract lanca prijateljice DRR Ivane Kosec i prijatelja DRR Ivana Vugrinovića, a potom primopredaja guvernerskog lanca prijatelja DG Ivana Miškulina i prijateljice DGE Sunčice Bulat Würsching.

Ovim putem se  zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji, prijateljskoj podršci i svakom doprinosu!

Imagine Rotary!