Obilježene obljetnice utemeljenja varaždinskih Rotary klubova

Slika korisnika Ljiljana Trstenjak
Ljiljana Trstenjak 25 studenog, 2018 - 11:45

VARAŽDIN - JEDNA OD KOLIJEVKI ROTARIJANSTVA U HRVATSKOJ

U varaždinskom HNK je u petak, 16. studenog, održana svečanost posvećena 90. godišnjici rotarijanstva u Hrvatskoj, 25. godišnjici utemeljenja RC Varaždin, 15. godišnjici osnivanja RC Varaždin 1181 te 10. godišnjici djelovanja RC Varaždin Jug.

Gotovo stotinjak varaždinskih rotarijanaca, rotaraktovaca i interaktovaca, zajedno s još toliko uzvanika i gostiju iz gotovo svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije, prisjetilo se kako je ideja prijateljskog druženja i služenja zajednici već 1928. godine našla svoje poklonike u Hrvatskoj, a 1930. godine utemeljen je i prvi Rotary klub u Varaždinu. Njegovi su članovi bili mnogobrojni uglednici iz javnog života, a do drugog svjetskog rata taj je klub ostavio vidljiv trag u doprinosu i služenju zajednici. No, tijekom i nakon drugog svjetskog rata rotarijanska je misao i ideja bila zabranjena, pa su se do 1958. godine članovi prijeratnog Rotary kluba Varaždin jednom tjedno okupljali u domovima pojedinaca na tzv. „kartaškim srijedama“, kada je uz kartanje bilo riječi i o društvenim temama.

Demokratskim promjenama potkraj 80-ih rotarijanstvo se vraća u Hrvatsku, a jedan od prvih klubova čiji je rad obnovljen bio je Rotary klub Varaždin, koji je u članstvo međunarodne organizacije Rotary International primljen potkraj 1992. godine, a to je priznanje obilježeno u lipnju 1993. godine velikim charterom u HNK Varaždin. Ubrzo su počele i pripreme za osnivanje Rotary kluba u Čakovcu, koji je osnovan 1997. godine, a istovremeno je počelo i djelovanje Rotaract kluba, svojevrsnog podmladka rotarijanaca. I upravo je skupina članova Rotaracta bila začetnik formiranja novog Rotary kluba u Varaždinu - RC Varaždin 1181. koji je u članstvo Rotary Internationala primljen 2003 godine. Tri godine kasnije osnovan je Interact klub 1181, a 2008. još je jedan klub postao članom Rotary Internationala - RC Varaždin Jug. Istodobno, u Ludbregu se osniva RC Ludbreg, a u Prelogu RC Prelog. Najmlađim klubom u rotarijanskoj zajednici sjeverne Hrvatske 2015. godine postao je RC Trakošćan, koji djeluje na zapadnom području Varaždinske županije.

Bogata povijest, kao i niz akcija koje su prošlih desetljeća proveli varaždinski rotarijanaci, rotaraktovci i interaktovci, prikazana je kratkim projekcijama,  nakon čega su uslijedili pozdravni govori te panel rasprava. Kako je rečeno, varaždinski rotarijanci, rotaraktovci i interaktovci, okupljaju se kako bi, sukladno etičkim i moralnim principima, služili kako struci, tako i zajednici, razvijali prijateljstvo i razumijevanje. Tako je bilo svih ovih godina, tako će biti i ubuduće.