Medicinska oprema za borbu protiv COVID-19 stigla u KBC Split i OB Šibenik

Slika korisnika Jure Smajo
Jure Smajo 18 prosinca, 2020 - 15:37

Budući da još uvijek postoji izražena potreba za dodatnim uređajima za primjenu kisika s visokim protokom u bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19 čije su respiracijske funkcije oslabljene, a koji se liječe u COVID Centru na splitskim Križinama, sinergijskim spajanjem dviju inicijativa, jedne od strane Medicinskog fakulteta u Splitu, a druge od strane Rotary Cluba Split, danas su za KBC Split osigurana još četiri nova uređaja za kisik s visokim protokom i dva monitora vitalnih funkcija koji će značajno olakšati posao liječnicima na prvoj crti i pomoći u zbrinjavanju velikog broja bolesnika kojima je takva terapija od iznimne važnosti.

Naime, u dogovoru s ravnateljem KBC-a Split prof. dr. sc. Julijem Meštrovićem i voditeljem COVID Centra KBC-a Split prof. dr. sc. Ivom Ivićem te s liječnicima s prve crte s Klinike za infektologiju dr. Mirelom Pavičić Iveljom i Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje dr. Tonijem Kljaković Gašpićem, pokrenuta je humanitarna akcije nabave potrebnih uređaja.

Bivši dekan MEFST-a i voditelj Centra za medicinu spavanja gdje se liječe bolesnici s opstrukcijskom apnejom tijekom spavanja koji su posebno ugrožena skupina bolesnika s visokim rizikom za teži oblik bolesti COVID-19, prof. dr. sc. Zoran Đogaš u dogovoru sa svojim suradnicima, dekanom prof. dr. sc. Antom Tonkićem i upravom MEFST-a, pokrenuo je nabavu jednog HFO uređaja iz sredstava Fakulteta koje je uprihodio Centar te potaknuo brojne potencijalne donatore za nabavku dodatnih uređaja.

Kako je suradnja KBC-a Split i MEFST-a s Rotary Clubom Split izvrsna već nekoliko godina u nizu, što je rezultiralo brojnim zajedničkim akcijama za KBC Split, oni su se prvi odazvali zamolbi tako da je član RC Split dr. sc. Davor Slišković vlastitim sredstvima osigurao nabavu još jednog HFO uređaja, a svojom akcijom RC Split je pod vodstvom predsjednika kluba Krunoslava Kljakovića osigurao dodatna dva HFO uređaja i dva monitora vitalnih funkcija donacijama Autokuće Vrdoljak i gospodina Miroslava Vrdoljaka te tvrtke Strabag za građevinske poslove d.o.o. u koordinaciji inženjera Alberta Pavlovića člana RC Split i Veljka Nižetića, direktora Strabaga. Sveukupna vrijednost donacije iznosi oko 210 tisuća kn.

Također, danas su Općina Tisno i Brodogradilište i marina d.o.o. iz Betine Općoj bolnici Šibenik uručili medicinsku opremu u vrijednosti od 50 tisuća kuna. Donacija je uručena ravnateljici Opće bolnice Šibenik dr. Sanji Jakelić i glavnoj sestri Opće bolnice Šibenik. U ime brodogradilišta donaciju je uručio direktor i splitski rotarijanac dr. sc. Davor Slišković, a u ime Općine Tisno načelnik Ivan Klarin. Donirana su dva uređaja za određivanje vitalnih funkcija života, monitori i defibrilatori koji omogućavaju pravovremeno održavanje stvarnog stanja oboljelih pacijenata na odjelu infektologije bolnice u Šibeniku.

Foto: Tisno.hr