Još jedan uspješan Rotary Business Forum!

Slika korisnika Ljiljana Trstenjak
Ljiljana Trstenjak 15 studenog, 2018 - 12:43

U subotu, 22. rujna 2018. na Fakultetu organizacije i informatike održan je tradicionalni, sedmi po redu Rotary Business Forum pod nazivom 'Znanost i business', u organizaciji Rotary kluba Varaždin 1181.

Na samom početku Foruma u ime organizatora prisutne paneliste, mnogobrojne rotarijanke i rotarijance te druge goste pozdravili su: predsjednik Rotary Cluba Varaždin 1181 Silvio Gotić, guverner hrvatskog Districta 1913 prof.dr.sc. Darko Tipurić, asistentica Guvernera gđa. Nataša Cikač, dekan Fakulteta organizacije i informatike prof.dr.sc. Neven Vrček te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Varaždin Dragutin Gložinić.

Prije uvodnih predavanja panelista ukratko je predstavljen zajednički STEM projekt sva tri varaždinska Rotary kluba, o kojem je govorio koordinator projekta prijatelj Dragutin Hainš iz RC Varaždin 1181.

Na pitanja kada početi sa znanošću, što je potrebno za pokrenuti posao i kako u posao pretvoriti ideju odgovore su ponudili panelisti:

  • prof.dr.sc. Gordan Lauc, znanstvenik i poduzetnik, osnivač Genos grupe sa predavanjem: “Genos - primjer financiranja istraživanja i razvoja iz EU fondova”,

  • g. Korado Korlević voditelj Zvjezdarnice Višnjan i promicatelj znanosti među mladima sa uvodnim predavanjem ''Koliko rano krenuti sa STEM-om i poduzetništvom?'', te

  • g. Nenad Bakić, filantrop i poduzetnik uz uvodno predavanje Croatian Makers – Stvaranje kulture uspjeha”.

Da li bi Sandra Perković postala peterostruka europska prvakinja da je čekala da prvo završi Kineziološki fakultet pa tek potom počela bacati disk?

Bi li Michelangelo Buonarroti isklesao ili naslikao svoja najbolja djela da je prvo morao završiti Akademiju likovnih umjetnosti?

Da je Nikola Tesla čekao doktorat iz tehničkih znanosti bi li mu pala na pamet ideja o izmjeničnoj struji nakon njega?“

Uz adekvatno obrazovanje dva su faktora presudna, jedan je osobni angažman a drugi je okruženje u kojem se radi. Po zaključcima foruma treba mijenjati osobni stav svakog pojedinca ali bez temeljitih promjena u društvenom okruženju uspjeh je mnogo teže ostvariti i svodi se, kad je u pitanju Republika Hrvatska, na van serijske pojedince.

Nakon predavanja uslijedila je vrlo zanimljiva rasprava koja je zbog interesa publika potrajala duže od planirane satnice, a u kojoj su panelisti govorili o izazovima pred kojima se nalazi razvoj znanosti i poslovanja, prenijeli svoja osobna, ali i profesionalna iskustva kao i znanja te dali odgovore na mnogobrojna postavljena pitanja.

Druženje rotarijanskih prijatelja, panelista i gostiju nastavljeno je uz zajednički ručak do kasnih popodnevnih sati.