Humanitarna akcija POKAŽI LJUBAV – GLEDAJ SRCEM

Slika korisnika RotaryHR Administrator
RotaryHR Admini... 7 prosinca, 2016 - 08:00

U suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, Rotary Klub Zagreb 1242 organizira humanitarni koncert violončelističkog dvojca 2Cellos i pijanistice Mije Pečnik koji će se održati 23. prosinca 2016. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Kupnjom ulaznice za koncert, pozivanjem humanitarnog broja i uplatom na žiro račun akcije građani i tvrtke mogu pomoći prikupiti sredstva potrebna za adaptaciju i opremanje kabineta senzorne integracije Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“. Senzorna integracija predstavlja način na koji mozak obrađuje informacije koje prima putem osjetila, a poremećaj senzorne integracije javlja se kad mozak i živčani sustav ne mogu adekvatno integrirati osjetne informacije, što dovodi do poteškoća u percepciji, ponašanju i učenju.

Humanitarnu akciju i koncert na prigodnoj press konferenciji najavili su Tomislav Svetina, predsjednik Rotary Kluba Zagreb 1242, Darko Tipurić, Rotary District 1913 Governor Nominee, Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Diana Kralj, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ te Blago Markota, v.d. glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a akciju podržavaju i brojne osobe iz javnog života poput hrvatskih nogometnih reprezentativaca, hokejaša HK Medveščak, rukometaša PPD Zagreb, drugih sportaša, pjevača i umjetnika.

„Rotary Klub Zagreb 1242 drugu godinu zaredom organizira humanitarnu akciju Pokaži ljubav, a ove smo godine posebno sretni što možemo pomoći slijepim i slabovidnim osobama u ostvarivanju bolje kvalitete života. Božićno se vrijeme veže uz darivanje te ne sumnjamo da će se i ove godine prikupiti novac za dobru svrhu“, riječi su Tomislava Svetine, predsjednika Rotary Kluba Zagreb 1242. 

„Humanitarna akcija Pokaži ljubav – gledaj srcem središnja je akcija obilježavanja stote obljetnice The Rotary Foundation, u Districtu 1913. Izuzetno mi je drago što upravo kroz ovako plemenitu akciju obilježavamo našu važnu obljetnicu,“ dodao je Darko Tipurić, Rotary District 1913 Governor Nominee.

Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, istaknuo je da se Filharmonija uvijek rado uključuje u akcije humanitarnog karaktera te najavio spektakularan koncert. „Veseli nas da sve ono što radimo, našu profesiju i glazbu, možemo staviti u službu pomaganja drugima. Humanitarni karakter koncerta, blagdansko vrijeme, Zagrebačka filharmonija i sjajni 2Cellosi ponovno zajedno na pozornici, izvrsna Mia Pečnik -  već su pet dobrih razloga za dolazak na koncert. Oni koji se odluče kupnjom ulaznice podržati ovu vrijednu akciju, svakako neće biti razočarani. Važno nam je dati svoj doprinos humanitarnim akcijama. Hrvatska je mala zemlja, ali s velikim srcem što pokazuju mnogobrojne uspješne humanitarne kampanje. Pokaži ljubav-gledaj srcem potiče nas da pomognemo onima koji uistinu gledaju samo srcem i da im omogućimo da se bolje prilagode svijetu u kojem živimo.“

„Korisnici Vinka Beka su slijepa i slabovidna djeca, mladež i odrasli koje iz dana u dan nastojimo pripremiti i naučiti kako da se što bolje snalaze i prilagode u svakodnevicu. Kabinet senzorne integracije uvelike bi nam pomogao u postizanju tog cilja te smo iznimno sretni zbog provođenja humanitarne kampanje Pokaži ljubav - gledaj srcem, i zahvalni svima koji u njoj sudjeluju i svojim donacijama pomažu prikupljanju sredstava koja su nam potrebna“, rekla je Diana Kralj, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.  

„Jedna od temeljnih zadaća javnoga medijskog servisa jest potpora svim segmentima društva, a osobito onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ponosni smo što će Hrvatska radiotelevizija ovu akciju pratiti tijekom cijeloga prosinca, uključujući i veliki završni koncert, koji će gledatelji moći pratiti u izravnome prijenosu na Prvome programu Hrvatske televizije 23. prosinca u 21 sat. Pozivam sve naše gledatelje i slušatelje te cjelokupnu javnost da se priključe ovoj akciji,“ izjavio je Blago Markota, v.d. glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Građani mogu pomoći akciju uplatom na žiro-račun HR 6523900011500108648, pozivom na broj 060 9004 te kupnjom ulaznice za humanitarni koncert. Koncert će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske te pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba.

***

The Rotary Foundation, humanitarna institucija vrijedna milijardu dolara koja djeluje u okviru organizacije Rotary International, iduće godine obilježava stotinu godina činjenja dobrog u svijetu.

Ustanovljena daleke 1917. godine donacijom od 26,5 američkih dolara, Zaklada je posvetila svoje djelovanje poboljšanju globalnog razumijevanja i širenju dobre volje kroz potporu projektima koji promoviraju mir, borbu protiv bolesti, obrazovanje, spašavaju majke i djecu, osiguravaju opskrbu pitkom vodom te rast lokalnih ekonomija.

Najveći i najznačajniji projekt Zaklade je iskorjenjivanje dječje paralize u cijelom svijetu kroz program PolioPlus pokrenut 1985. godine.Zahvaljujući rotarijanskim donacijama u ukupnom iznosu većem od milijardu i pol američkih dolara te uz pomoć partneraSvjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a te Zaklade Billa i Melinde Gates,u proteklih 30 godina cijepljeno je više od dvije i pol milijarde djece te je incidencija bolesti smanjena za čak 99.9 posto, od 350 tisuća slučaja u 1985. godini do samo 71 potvrđen slučaj 2015. godine. No, 71 nije nula te nam je do kraja borbe preostao još jedan važan korak. Stoga je, povodom obilježavanja stote obljetnice djelovanja, Zaklada sebi u cilj zadala prikupljanje 300 milijuna američkih dolara do srpnja iduće godine čime ćemo se više nego ikad do sada približiti svijetu bez dječje paralize te usmjeriti sredstava i na druge humanitarne projekte diljem svijeta. Stoga je, povodom obilježavanja stote obljetnice djelovanja, Zaklada sebi u cilj zadala prikupljanje 300 milijuna američkih dolara do srpnja iduće godine čime ćemo se više nego ikad do sada približiti svijetu bez dječje paralize te usmjeriti sredstava i na druge humanitarne projekte diljem svijeta.

Zagrebačka filharmonija orkestar je 145-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Promotor je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu. Zaštitni je znak grada u kojem djeluje, glazbena institucija koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture.

Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ ustanova je za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece, mladeži i odraslih. Centar je ustanova socijalne skrbi, u kojoj se osobe oštećena vida rehabilitiraju po specifičnim programima, a školuju se po programima Ministarstva znanosti,obrazovanja i sporta. "Vinko Bek" je ujedno resursni centar za cijelu Hrvatsku.