Distriktna konferencija u Puli okupila skoro 500 Rotarijanaca

Slika korisnika Damir Skelin
Damir Skelin 20 svibnja, 2019 - 14:02

Blizu 500 Rotarijanaca okupilo se od 10. do 12. Svibnja u Puli, gradu koji je bio domaćin ovogodišnje Distriktne konferencije.

Posebna čast bila je ugostiti Johna Germa, bivšeg predsjednika Rotary Internationala i sadašnjeg povjerenika Rotary zaklade (The Rotary Foundation) kojem je pripala čast pozdravnim govorom otvoriti Distriktnu konferenciju.

“Budite pouzdani, vjerodostojni i povjerljivi. Nastavimo biti inspiracija kako bi poboljšali svoju zajednicu i Rotary”, izjavio je John Germ koji je u Pulu stigao u društvu supruge Judy.

Guverner Distrikta 1913 Darko Tipurić u svom je govoru istaknuo da smo Distrikt koji se može pohvaliti odličnim rezultatima. Naime, u ovoj je rotarijanskoj godini zabilježen rast od skoro 13 posto po pitanju broja članova.

“Nismo na globalnom prosjeku po pitanju udjela ženskih članica (20,41%) i članova mlađih od 40 godina (18,91%), ali smo na dobrom putu. Od ove godine možemo se pohvaliti s pet novih klubova, a raznolikost treba biti temelj našeg djelovanja”, rekao je Darko Tipurić.

Kristina Ribičić, DRR u rotarijanskoj godini 2018./2019. predstavila je pozitivne rezultate kada su u pitanju hrvatski Rotaract klubovi. Njihovi članovi su u sklopu Konferencije održali svoju Skupštinu u sklopu koje su za funkciju DRR electa 2019./2020. izglasali Moniku Trkulju iz Rotaract kluba Slavonski Brod.

Nenad Bakić svim okupljenima je predstavio središnji distriktni projekt “STEM revolucija - razredna nastava” koji ima cilj u niže razrede osnovne škole uvesti digitalnu pismenost i programiranje uz pomoć micro:bita. Pilot projekt su financirali Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM te Rotary klubovi Zagreb Centar i Sljeme te se provodi u 58 škola u istočnoj Slavoniji. Kada se razvije, ovaj hvalevrijedan projekt će učiniti Hrvatsku prvom zemljom Europske Unije koja ima obrazovanje iz područja kodiranja od 1. do 6. razreda.

Ljiljana Trstenjak održala je predavanje “Mladi i žene u Rotaryju”, Tomislav Maravić je informirao o usvojenim promjenama na Council on Legislation koji se održao u travnju ove godine, a Ana Zovko i Leo Radeljak su zanimljivim izlaganjem „Kako dobiti global grant za klupski projekt – od ideje do realizacije“ pobudili interes svih okupljenih za ovu temu. Na samom kraju službenog dijela konferencije je Adam Djanić podučio „Kako postati uspješan i vibrantan Rotary klub“, a istaknutim pojedincima i klubovima su dodijeljena priznanja za poseban doprinos radu cijelog Distrikta 1913.

Sudionici konferencije boravak u Puli sasvim će sigurno pamtiti po izletu u pulsku Arenu gdje su odjeveni u prigodne Rotary majice sudjelovali u snimanju milenijske fotografije i videa.

Ovaj inspirativan, poučan i zabavan vikend zaokružen je gala večerom u sklopu koje održan i sam čin primopredaje guvernerskog lanca iz ruku Darka Tipurića Danijelu Jozića koji će voditi Distrikt 1913 u rotarijanskoj godini 2019./2020.

Pogledajte dva video isječka snimljena dronom u Areni Pula tijekom subote poslijedpodne.

Link_video Arena Pula 1 : https://youtu.be/0r9v1PMIvUc

Link_video Arena Pula 2 :  https://youtu.be/XLsKXbJrzIg