„Dajte mi da osjetim!“ humanitarna akcija Rotaract kluba Zagreb Gradec

Slika korisnika Dijana Najjar
Dijana Najjar 3 listopada, 2019 - 10:47

Humanitarna akcija „Dajte mi da osjetim!“ namijenjena je Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, a cilj je organizatora opremiti kabinete za ranu intervenciju specijalnom didaktičkom opremom. Akcija traje od 30. rujna do 14. listopada, a uz organizatora Rotaract klub Zagreb Gradec mogu je podržati i građani svojim donacijama.

Rana intervencija pruža se djetetu kod kojeg je u ranoj dobi utvrđeno odstupanje u razvoju, razvojni rizik ili razvojne poteškoće, odnosno djetetu koje je suočeno s malformacijskim sindromima, postnatalnom traumom, senzoričkim oštećenjima i drugim. Djeci s takvim poteškoćama je onemogućeno normalno funkcioniranje u zajednici zbog otežane komunikacije, osjeta i kretanja.

„Djeca s poteškoćama u razvoju žele osjetiti svijet kao i svi, ali bez adekvatne opreme i pomoći neće imati priliku za razvoj. Pred nama je velik posao pun izazova i odgovornosti, stoga se uime djece, njihovih obitelji i u svoje osobno od srca zahvaljujem organizatoru i svim donatorima na ukazanom povjerenju i želji da sudjeluju u izgradnji bolje budućnosti za sve mališane s teškoćama u razvoju“, rekao je ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc povodom pokrenute inicijative.

Dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju te niz skupih i dugogodišnjih edukacija rezultirao je današnjom spremnošću da se napokon u Zagorju pruži adekvatna briga i potpora najmlađima, kao i njihovim obiteljima, vrtićima i školama kako bi čim veći broj djece bio uključen u istinski proces inkluzivnog obrazovanja.

„Pri planiranju inicijative bili smo osviješteni činjenicom kako u Krapinsko-zagorskoj županiji ne postoji usluga rane intervencije na javnoj razini, dostupna svima i bez potrebe plaćanja naknade, a broj djece kojoj je ona potrebna raste svakim danom. Stoga smo u suradnji s Centrom pokrenuli humanitarnu akciju pomoću koje, nadamo se, će se riješiti pitanje izostanka javnih usluga rane intervencije. Ovim putem veliko hvala Imago – kreativnoj i marketinškoj agenciji na trudu i svoj pomoći“, istaknuo je predsjednik udruge organizatora inicijative Ivan Vugrinović.

Na projektu sudjeluje i pomaže mnogo ljudi, a inicijatorica i voditeljica projekta Mirta Kuštan, magistrica prava i članica Kluba napomenula je kako je cijeli projekt rađen kako bi se poboljšala kvalitetu života u njenom rodnom kraju i pružila adekvatna pomoć mališanima. A kako bi dostigli navedene ciljeve, usluga mora biti individualizirana i pružena uz planiranu podršku obitelj te obuhvaća niz radnji prilagođenih djetetu i roditeljima. Pružiti mališanima mogućnost da se razvijaju barem približno jednako kao njihovi vršnjaci, moguće je uplatom donacije na broj računa: HR9323600001502574383, pozivom na broj 060 950 950 ili donacijom na mrežnim stranicama akcije: dajmoimdaosjete.org!