2. Distrikt konferencija u Osijeku, 24.-26. svibnja 2013.

Slika korisnika RotaryHR Administrator
RotaryHR Admini... 15 svibnja, 2013 - 08:00

Pozdravna riječ guvernera:

Drage rotarijanke i rotarijanci,

Ovu pozivnicu za Distrikt konferenciju upućujem Vam s velikim uzbuđenjem i zadovoljstvom. Radi se o posebnom događaju u koji će biti uprte oči sveukupne hrvatske javnosti. Jamčim Vam da će Distrikt konferencija koja će se idući mjesec održati u Osijeku biti izvanserijski društveni i rotarijanski događaj. Od reosnivanja Rotary-a u Hrvatskoj 1991., trebalo je proći više od 20 godina do dobivanja vlastitog Distrikta 1913.

Time je ostvarena dugogodišnja težnja svih hrvatskih rotarijanaca da samostalo stvaraju i osmišljavaju svoje rotarijanske vizije djelovanja na prostoru "Lijepe naše".

Tek su dvije godine samostalnog djelovanja našeg Distrikta. To je jedva dostatno za ozbiljnije odmake od tradicionalnog prakticiranja rotarijanstva u proteklim godinama. Opredjeljenje za široko otvaranje Rotarya te aktivno i organizirano uključivanje u rješavanje aktualnih društvenih problema naše zajednice, dovodi nas na put cjelovitog programskog djelovanja Rotarija u svijetu. Vrijeme održavanja naše Distrikt konferencije je povijesno. Vjerojatno nismo ni svijesni cjelovitosti dosega hrvatskog uključenja u Europsku zajednicu. No, to je trenutak koji smo prepoznali i svojim djelovanjem ga na poseban način želimo obilježiti. To je prilika da promoviramo osnovna programska opredjeljenja, glede svih očekivanih pozitivnih učinaka, koje takvo članstvo donosi. Imamo li u vidu da je moto ovogodišnje rotarijanske godina "Osiguranje mira kroz služenje", i da se naša konferencija održava u Osijeku, koji je na samoj granici ujedinjene Europe, to je prilika da pošaljemo snažnu prijateljsku rotarijansku poruku susjedima u regiji, prije svega Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, o važnosti političke i gospodarske suradnje kao predpostavke zajedničke budućnosti u euroatlanskim integracijama, a na prvom mjestu poruke mira do kojeg možemo doći služeći rotarijanskim idealima.

Prihvatili smo se izazovne zadaće organizacije jedinstvenog Foruma na području Južne Europe, na kojem će se okupiti ključni čimbenici političkog i gospodarskog života Hrvatske, susjednih nam zemalja, te Rotary Internationala. Prepoznajući vrijednosti koje želimo promovirati na Distrikt konferenciji i Forumu, Predsjednik republike prof.dr.sc. Ivo Josipović, prihvatio je pokroviteljstvo i aktivno učešće na Forumu zajedno sa visokim dužosnicima iz Rotary Internationala, Europske unije, te naše regije.

Drage prijateljice i prijatelji, Od srca Vas pozivam da iskoristite priliku da svojim dolaskom u Osijek na Distrikt konferenciju i Forum, te aktivnim sudjelovanjem i druženjem s prijateljima iz svih Rotary klubova našeg Distrikta, brojnim rotarijancima izvan Hrvatske koje očekujemo, te brojnim drugim uglednicima koji će doći, prezentirate svoje viđenje mira i suradnje u regiji te u tom svijetlu i perspektivi Hrvatske u ujedinjenoj Europi.